Da li znaš šta je Vermut, kako je nastao i kako se konzumira?

-

Ukoliko si ljubitelj aperitiva onda sigurno znaš za Vermut.

A da li znaš kako je nastao vermut? Da li znaš da se njegovi koreni vezuju za narodnu medicinu? Na pravom si mestu da saznas sve o vermutu 🙂

Kako je nastao vermut ?

Ako je verovati istoričarima, smatra se da se vermut najverovatnije pojavio tokom antičke epohe. Početak proizvodnje ovakvih pića vezuje se za ime grčkog lekara Hipokrata tako što je napravio kombinaciju njegovih sastojaka još u 5. veku pre Hrista.  Počevši od 1000. godine u Kini su ljudi umakali botaničke proizvode (korene, kore, cveće, bilje i začine) u vinu i pili su ovu smjesu kao lekoviti napitak.  Do sredine 17. veka ovi napici su se nazivali vermutom. Dobio je ime Wermut wein, čiji je bukvalni prevod sa nemačkog – vino pelina.

Kako je popularnost vermuta rasla, identitet medicinskog napitka je nestao, i ljudi su počeli da ga piju kao aperitiv ili da ga koriste u koktelima. U kasnim 1800-tim, Amerika je uzela vermut kao osnovnii sastojak koktela.

Vermut i bijke
Vermut je nastao kombinacijom vina i biljaka

Šta je zapravo vermut i kako se proizvodi?

Vermut je u stvari aromatizovano vino, to jest,  vino u koje je dodat brendi i koje je aromatizovano biljkama i začinima.  Za aromu se koriste semenke, korenje i cvetovi raznih biljaka, a takođe se koriste i razne vrste voća. Obično vermut uključuje biljke kao što su pelin, zova, menta, hajdučka trava, itd. Što se tiče začina, važu ulogu imaju cimet, muskatni oraščić, vanila i kardamom. Pored ovih dodataka se takođe dodaje i kora od drveta sa nazivom kininovac. Cvetovi zove u kombinaciji sa korom limuna se nikako ne treba potcenjivati kada je proizvodnja vermuta u pitanju. Proizvođači još koriste i ruzmarin, karanfilić i kantarion.

Prva fabrika za proizvodnju aromatičnih vina je osnovana u Torinu u drugo polovini 18. veka. U početku se vermut pravio samood belog vina, a zatim se uključuju i druga vina. Vermut je prvi put napravljen u Italiji u 18. veku, a od 19. veka se proizvodio i u Francuskoj. Od vrste vina, sastava trava i količine dodatog šećera zavisi da li će se proizvesti beli, roze ili crveni, gorki, suvi ili slatki.

Vermut se dobija od bele, crne i roze sorte grožđa. Za njegovu proizvodnju je potrebna vinska osnova koja je 80% ovog pića. Zatim se koristi biljni ekstrakt, čist alkohol i šećerni sirup. Može se dodati i karamel, ako je u pitanju proizvodnja crvenog vermuta. Nakon toga se specijalno selektovane biljke suše i pretvaraju u prah. Zatim se zajedno sa drugim komponentama stavljaju u drvene kace.

Cela smesa treba da odstoji tri sedmice. Zatim sledi proces hlađenja i filtriranja tečnosti, pa zatim piće ponovo treba da odstoji i to treba obično da traje oko dva meseca pa sve do godinu dana. Kada prođe određeni perod, sledi pasterizacija. Ovaj proces utiče na miris vina, ali ipak mu pojačava ukus i daje mu egzotičnost. Na kraju se piće flašira.

Koje su vrste vermuta?

Glavna karakteristika vermuta je njegov ukus pelina, odlično iskombinovan sa drugim biljkama. Takva kombinacija daje kiselkast ukus vinu, ali i istančanost. Poznato je da postoji pet vrsta vermuta.

 

Martini vermut 5 vrsta
Martini proizvodi 5 različitih vrsta vermuta

Prva vrsta je takozvani suvi vermut, u čiji sastav ulazi šećer, a granica je do 4%.

Druga vrsta je beli vermut. Kod njega je količina šećera tri puta veća.

Poznat je i crveni vermut, u kom sadržaj šećera prelazi 15%.

Postoji i roze vermut koji predstavlja neku vrstu mešavine belog i crvenog vermuta.

Poslednja poznata vrsta je gorki vermut, koji spada u grupu gorkih aromatičnih vina.

Boje ne govore o ukusu, već ukazuje na osnovno vino od kog je vermut napravljen i obično na nivo slatkoće. Vermut Rosso ima bazu crvenog vina, italijanskog stila i slatko je, pa se često se naziva i slatko crveni vermut. Španci takođe proizvode sve popularniji slatko crveni vermut koji je malo lakši i manje gorak od italijanskog. Blanco, ili Vhite Vermouth, ima bazu od belog vina, tipično je francuskog stila, a takođe je slatko. Suvi vermut  je u francuskom stilu sa bazom od belog vina, ali je suv!

suvicrveni i beli vermut
Boja vermuta ne određuje ukus

Na našem tržištu dominiraju dve osnovne vrste vermuta – crveni (slatki) vermut, koji dolazi iz Italije i beli (suvi) vermut iz Francuske.

Glavni proizvođači vermuta su Francuska, Italija i Španija. U manjim količinama se proizvodi i u drugim državama, u koje spadaju Argentina, SAD, Holandija, Nemačka, Mađarska, Češka, Moldavija, Rusija. Kod nas se takođe proizvodi vermut.

Kako se služi vermut?

Slatki vermut (crveni) može se poslužiti čist, ali je bolji kada se posluži miksovan sa jakim alkoholnim pićima kao što su džin, vodka ili konjak, sa dodatkom malo limunovog soka ili režnjem pomorandže. Kada se kombinuje sa drugim pićima aromatizovano vino se sipa u trouglaste čaše. Ako servirate vermut nakon obroka, onda se može kombinovati sa voćem.

Vermut sa citrusima
Vermut sa citrusima

Suvi vermut se služi kada je malo ohlađen. Kako ljubitelji ovog pića tvrde, vermut kada se pije samostalno se služi u čašama za viski, a puni se samo 1/3 čaše. Kada se servira, dodaje se led.

Suvi vermut sa ledom
Suvi vermut sa ledom

Kako sve može da se pije vermut?

Vermut može da se  se pije samostalno ili u kombinaciji sa drugim alkoholnim pićima u koktelima. Obično se pije kao aperitiv. Vermut se koristi i kao sastojak u raznim koktelima, najčešće Martinija, koji je idealan za smanjenje sadržaja alkohola u koktelima, za pružanje prijatnog biljnog ukusa i arome.

Vermut
Vermut

Takođe se preporučuje sok od limuna ili sok od pomorandže kao odličan dodatak. Ima nebrojeno mnogo kombinacija, a neki mešani aperitivi postali su klasici sami za sebe. Martini je najpoznatiji, međutim, kampari pomešan sa sokom od pomorandže brzo ga stiže. Dakle, najpoznatiji kokteli sa vermutom su :

  •  “Martini”

Ove je takozvani koktel „Votka Martini” – Džejms Bond. Pravi se po sledećem receptu: 45 ml – džina (ili vodke, za Vodka-Martini), 15 ml – (suvog) vermuta, 1 kriška ili ivica kore od limuna i 1 ili 2 masline za dekoraciju. Sipaj džin i vermut u čašu za mešanje, sa ledom, i promešaj. Procedi u prethodno ohlađenu koktelsku čašu, dodaj masline na čačkalicu, limun na ivici čaše i servirati.

  •  “Negroni”

Ukusan i jednostavan, možda već znaš za njega. Sve što  je potrebno su džin, kampari i slatki vermut. Kriška pomorandže u čaši je takođe dobrodošla. Koliko čega ćeš staviti zavisi od ličnog ukusa.

  • “Boulevardier”

U pitanju je kombinacija viskija, kamparija i slatkog vermuta! Uglavnom ga vole žene, a pravi se tako što čašu napuniš ledom i dodaš podjednake količine sva tri pića.

  •  “Americano”

Za ovaj koktel je potrebno : 35 ml gorkog kamparija, 35ml slatkog vermuta, gazirana voda po ukusu, 1 komad limuna ili narandže. Napuni čašu kockicama leda, pa sipaj kampari i slatki vermut, a zatim dodaj malo gaziranu vodu. Ukrasi čašu parčetom limunaili  narandže.

  • Koktel sa vermutom i rumom

Potrebni sastojci 100 ml vermuta, 50 ml crvenog ruma, 2 kašike belog ruma, 2 kašike tamnog, smeđeg šećera, 250 ml sprajta (ili 7 up ili kisela voda), 2 tanke kriške pomorandže, masline za dekoraciju, led. Pomešaj smeđi šećer sa tamnim rumom i promešaj da se kristalići rastvore. U koktel čašu zapremine 400 ml stavi led, tako da je napuniš malo iznad polovine. Sipaj prvo šećer istopljen u rumu, a zatim vermut, beli rum i na kraju gazirani napitak. Stavite parčiće pomorandže i ukrasite maslinama. Servirajte odmah sa koštunjavim voćem ili sirevima po izboru.

Kokteli sa vermutom
Kokteli sa vermutom

Kako se čuva vermut?

Gurmani preporučuju da se otvorene boce vermuta konzumiraju u roku od jednog do tri meseca i moraju se čuvati u frižideru da bi se usporila oksidacija. Zato preporučujem da kupujete manje boce, ukoliko ga ne konzumirate često.

Vermut u kulinarstvu

Budući da se vermut kao piće odlično slaže sa voćem, on je takođe i deo kulinarstva. Ukoliko ti preostane vermut koji nećeš iskoristiti za piće, možeš da ga koristiš i kao zamenu za belo vino u različitim receptima za pripremu hrane. Biljke koje se nalaze u vermutu su sastojci u sosovima za ribe ili marinade za svinjsko i pileće meso. Aromatizovano vino se pokazalo kao odličan dodatak voćnim salatama, kako sa citrusnim voćem, tako i sa drugim vrstama koje su karakteristične za naše podneblje. Pojedini kuvari koriste vermut u malim količinama za davanje arome pecivima, kolačima, keksevima i tortama. Drugi vermut koriste da začine šnicle od telećeg ili sinjskog mesa. 50 gr vermuta daće  jelu egzotičnu notu.

Zaključak

  • Koreni vermuta se vezuju za narodnu medicinu. On predstavlja mešavinu aromatizovanog vina i lekovitih trava, pa tako po iskrivljenoj nemačkoj reči za pelin (vermut) dobija ime Vermut.
  • U 18. i 19. veku otpočela je proizvodnja današnjeg vermuta, najpre u Italiji i Francuskoj
  • Postoji pet vrsta vermuta – suvi, beli, roze, crveni i gorki. Od vrste vina, sastava trava i količine dodatog šećera zavisi da li će se proizvesti beli, roze ili crveni, gorki, suvi ili slatki.
  • Vermut se može konzumirati sam, najčešće kao aperitiv, ili kao sastavni deo velikog broja koktela, od kojih je najpoznatiji Martini, koga je posebno proslavio Džems Bond kao svoje omiljeno piće. Izbor čaše zavisi od toga da li se pije sam ili kao koktel, kao i koji je koktel u pitanju.
  • Vermut nakon otvaranja čuvati u frižideru maksimalno 3 meseca nakon otvaranja.
  • Odlično se primenjuje u kulinarstvu umesto belog vina.

Kokteli sa vermutom

 

Da li ti imaš svoj omiljeni način konzumiranja Vermuta? Podeli sa nama svoje iskustvo 🍸 🍹🙂

 

Reference:

supercall.com

tastingtable.com

vinepair.com

maxim.com

thespruceeats.com

Napiši komentar

Unesi komentar!
Please enter your name here