• Kultura

Za svakog po nešto u četiri dana Nišvilla

Autor: Julija Krstić; Foto: Ana Stanojević;

U moru dešavanja širom niške tvrđave od četvrtka do nedelje, može se reći da je bilo za svakog po nešto. Nišvile se potrudio da ove godine ponudi Nišlijama i ostalim posetiocima bogat muzički program na osam besplatnih bina, dve bine na glavnom festivalskom prostoru kao i propratne aktivnosti poput škole crtanja, izložbi, promocija i još mnogo toga. Sveopšti utisak protekle 4 večeri je odličan 5. 

11857704_10203340128222381_412560996_n
Foto: Ana Stanojević

Prve večeri festivala možemo reći da je već sa nastupom Jovana Maljokovića i njegovog benda, započela nišvilska groznica budući da je atmosfera bila i više nego zagrejana iako su kao drugi po redu nastupali, odmah nakon niške omladinske filharmonije. Nakon njih ništa slabiji utisak, niti lošiju atmosferu nisu napravili ni balkanski Frenk Sinatra – Vasil Petrov sa svojim Blagoevgrad Big Bandom, fenomenalna Carmen Souza svojim pevanjem, sketovanjem i sviranjem, harizmatični i talentovani Vladimir Četkar ili ti makedonski Jamiroquai, koji je uspeo da i one koji su se do tada njihali u mestu izazove na đuskanje. A za sam kraj večeri usledio je bluz. Beogradski sastav Texsas Flood sa Rajkom Miloševićem Gerom zaokružio je veče i dao publici pravu dozu kvalitetnog bluza .

11868876_10203351547147847_247425700_n
Foto: Ana Stanojević

Veče kada se tražila karta viška i molilo na ulazu za prolazak bilo je upravo drugo  festivalsko veče. U kavalitetnom programu glavnog stejdža, oni čiji se koncert željno iščekivao nastupili su  kao pretposlednji izvođač oko ponoći. Incognito je svorio pravu pomamu među posetiocima iako su treći put nastupili u Nišu. Još jednom su dokazali da ono što vredi opstaje godinama uprkos svemu. Pored njih za savršen doživljaj večeri svoj doprinos su dali Vein Trio, Monty Alexsandar trio, Snow Oil i domaći sastav Ničim izazvan koji je zatvorio veče  i još jednom potvrdio da niškoj publici njih nikad nije dosta budući da su u proteklih godinu dana imali 3 nastupa u našem gradu.

Treće veče festivala  na samom početku obeležili su nastupi Bágyi Balázs New Quartet–a iz Mađarske, kao i pevačice, kompozitorke i multi- instumentalistkinje, Tammy Payne. Potom su usledile domaće snage Duško Gojković & Ivan Aleksijević (umesto ranije najavljivanog  Milcho Leviev-a) sa Big Bendom RTS – a, a nakon njih i Jazz Connection. Impresivni Sun Ra Archestra koji postoji već 60 godina ne može a da ne ostavi bez daha, što je publika Nišvila nagradila gromoglasnim aplauzom i ovacijama. Za kraj večeri usledila je kombinacija hip hop-a i jazz-a u izvođenju Marčela & Napet Quintet-a. Neki bi rekli spoj nespojivog, ali očigledno i više nego dobar utisak ostavili su većinom mlađoj publici koja je ostala da isprati poslednji nastup.

Završnicu festivala pored kiše koja je otvorila poslednje veče obeležili su orkestri mladih snaga: Devon Youth Jazz Orchestra iz Engleske i Sotavento  Big Band-a iz Argentine, kao i sevdah koji je napravio totalni muk u publici koji se gotovo nikada ne doživljava na festivalu ali koji će se pamtiti do nekog sledećeg nastupa Amire Medunjanin, Bojana Zulfikarpašića i Nenada Vasilića.  Upravo ova trojka učinila je da prisutni u sat vremena nastupa zaborave na sve i uživaju u nečemu što čini tradiciju svih naroda Balkana a to je upravo sevdah. Drugi put u Nišu, poslednje večeri nastupio je i Wayne Escoffery sa svojim kvartetom.

Foto: Ana Stanojević
Foto: Ana Stanojević

Po najvećem pljusku, ovaj fenomenalni saksofonista uspeo je da publiku zagreje i razmrda ispod kišobrana ali i rastera sive oblake. Ovogodišnje 21. izdanje Nišvila završeno nastupom mladog niškog benda Jam Station.

Midnight jazzdance stage pokazao se kao pravi pogodak organizacije Nišvila ove godine. Za dobru zabavu od kasnih sati do rane zore, pored domaćih snaga iz Niša poput Funky Junkie-a, DJ Ceke, Trenchtown Senior-a i DJ Loptice, plesalo se i uz ostale izvođače. Najveću pažnju definitivno je izazvao Joey Negro koji je i najavljivan kao najveća zvezda ovog stage-a.

Open Stage je i ove godine bio najposećenije mesto za sve one koji su besplatno hteli da čuju  dobru svirku. Počev od etno jazza grupe Iva iz Doboja, preko bluza, modernog i avangardnog jazz-a, NaissBlue band-a, obrada dobro poznatih pesama kao i hillbilly afrofunk-a koji nam je predstavio niški trojac Igralom. Poslednje večeri se igralo uz taktove grupe So Sabi koja je svojim latino ritmovima uprkos kiši ostavila utisak vrele letnje noći.

U nastavku pogledajte još neke fotografije sa Nišvila:

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Pročitaj još