Udruženje građana Plant u okviru svog projekta “Promeni navike-podrži prirodu” najavljuje izradu praktične aplikacije za mapiranje ekoloških problema

Udruženje građana Plant uz podršku Grada Niša, Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, implementira projekat PROMENI NAVIKE – PODRŽI PRIRODU.

Cilj projekta je podizanje svesti stanovništva, posebno mladih o održivom razvoju i održivim navikama, kroz podsticanje aktivizma, izgradnja partnerstva i stvaranje otvorene inkluzivne e-platforme u oblasti zaštite životne sredine. O ovoj temi su na konferenciji za novinare koja je održana u četvrtak, 06. septembra, u Deli centru u Nišu pričali predsednica Udruženja Dragana Vukadinović i koordinator projekta Stevan Ćirković.

Projektom želimo da unapredimo vrednosti, ponašanje i životne stilove građana u oblasti održivog razvoja, utičemo na promenu stavova i ponašanje građana koji se odnose na pitanja otpada, hrane, vode, prevoza, energije, potrošnje i prirode kroz mapiranje ekoloških problema putem softverske aplikacije, specijalno kreirane za ove potrebe. Aplikacija će biti dostupna na sajtu Udruženja i preko nje će građani moći da mapiraju ekološke probleme iz svog okruženja.

Pitanja zaštite životne sredine i održivog razvoja predstavljaju globalni problem savremenog čovečanstva. Svedoci smo sve izraženijim globalnim kao i lokalnim problemima koji se odnose na racionalno korišćenje prirodnih resursa. Održivi razvoj kao koncept koji teži poboljšanju kvaliteta života treba da udružuje: ekonomski razvoj, zaštitu životne sredine i društvenu odgovornost, koja u našaj svakodnevnici ne predstavlja praksu.

Obrazovanje za održivi razvoj treba da doprinese da ljudi budu svesni realnosti, mora inspirisati verovanje da svako od nas ima snagu i odgovornost uticaja na pozitivne promene, unapređuje vrednosti, ponašanje i životne stilove potrebne za održivu budućnost i jača kapacitete za razmišljanja koja su okrenuta budućnosti.

Na konferenciji je predstavljena i brošura “Dobre navike za održivi razvoj i zaštitu životne sredine”, koja sadrži praktične savete i uputstva kako se treba ponašati i kako treba razmišljati u cilju zaštite životne sredine.

Ovaj projekat ima za cilj podizanje svesti stanovništva posebno mladih o održivom razvoju i održivim navikama, njihovo usvajanje koje je u skladu sa principima održivog razvoja.

Projekat nastoji da učesnicima pokaže kako male promene u njihovom ponašanju mogu dovesti do velikih promena u domenu održivog razvoja. Tematske oblasti o kojima će se diskutovati na interaktivnim radionicama i putem on-lajn saveta, u velikoj meri mogu da doprinesu promeni stavova i ponašanjag građana a odnose se na pitanja: otpada, hrane, vode, prevoza, energije, potrošnje i prirode. Tematske radionice pružiće praktična rešenja, primere dobre prakse i savete u ovim oblastima, pružiće priliku aktivnim učesnicima da koriguju svoje navike u skladu sa dobrom praksom prema prirodnoj okolini.

Interaktivno učešče svih građana biće omogućeno i kroz Softversku Aplikaciju za mapiranje ekoloških problema. Aplikacija će pružiti mogućnost, da od pasivnih posmatrača građani postanu aktivni činioci zaštite prirodne okoline.

Glavni cilj ove aplikacije je da prikupi što veći broj podataka o zagađenjima u okolini i predstavi ih na mapi. Krajnji proizvod je mapa sa velikim brojem pinova koja će se koristiti za podizanje javne svesti o odgovornijem ponašanju prema zajednici u kojoj živimo. Kako je najavljeno iz udruženja na konferenciji, ovaj projekat će imati održivost i veliku praktičnu primenu.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još