U SUSRET POČETKU ISPITNIH ROKOVA

Koncentracija – sposobnost fokusiranja

Stilovi učenja

Koncentracija predstavlja sposobnost usemaravanja misli, odnosno fokusiranja na određeni zadatak i elimisanju svih faktora koji na neki način odvlače pažnju.

Ono što predstavlja problem jeste nemogućnost da budemo koncentrisani čak i kada to želimo. Recimo u situaciji kada je materija koju pokušavamo da savladamo, teška , dosadna ili nezanimljiva. Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći pri postizanju koncentracije:

Pronađite udobno i mirno mesto, gde ćete biti sami sa knjigama. To mogu biti i čitaonice na fakultetu ili čitaonice u biblioteci, ukoliko iz nekih razloga nemate svoj kutak.

Potrudite se da redovno spavate i obavljate fizičke aktivnosti. Pokušajte da se hranite što zdravije. Svi ovi faktori ukoliko ih ne praktikujemo mogu znatno usporiti koncenraciju, jer je veza između fizičkog zdravlja i intelektualnog funkcionisanja velika.

Razgovarajte sa samim sobom koliko god to zvučalo čudno. Na taj način motivišete sebe , a to vodi ka uspehu u učenju. Najbolju motivaciju može vam obezbediti jedna osoba: Vi sami.

Od pomoći može biti i preslišavnje na glas. U tim trenucima slušate sebe, a kada čujete sopstveni glas, koncentrisani ste isključivo na to i samim tim bolje pamtite.

Isplanirajte svoje vreme. Napravite plan učenja i držite se toga. Tokom učenja previte i redovne unapred isplanirane pauze. Promenite položaj, udahnite svež vazuh, prošetajte.

Na sat ili dva promenite predmet koji učite radi raznolikosti i izbegavanja monotonije ukoliko vam materija nije interesanta.

Depresivna stanja, zbog ličnih problema ili briga sprečavaju visok nivo koncentracije. Ukoliko zbog toga ne možete da učite nije smak sveta. Dajte sebi dan , dva , pauze kako biste se opustili i sredili misli.

Nekim studentima je lakše da se koncentrišu u grupi. Probajte i to ukoliko ste čvrsto rešili da učite, bez namere da sve pretvorite u žurku. U suprotnom od učenja gradiva nema ništa. Žurka sledi posle uspešno obavljenog zadatka.

Stilovi učenja, ČPČPP i MURDER metoda

Tokom školovanja većina učenika, studenata, izgradi sopstvene tehnike učenja. Nekada potpuno spontano usvojimo neki način učenja ili otkrijemo novi.

Pristupi koji se bave usavršavanjem tehnika, ukazuju na to da je najbolje koristiti onaj postupak učenja koji odgovara stilu određene osobe, pa shodno tome neće sve strategije odgovarati svakom ponaosob. Na osnovu sopstvenih potreba možete izabrati sledeće tehnike :

Auditivni stil : Studenti sa ovim stilom najlakše uče na predavanjima. Za njih je od najvećeg značaja ono što čuju od profesora. Tehnike koje se u ovom slučaju preporučuju jesu pretvaranje informacija iz verbalno-vizuelnog u auditivni domen. Od velike koristi može biti snimanje predavača prilikom izlaganja gradiva ali i učešće u diskusijama ili razmena ideja.

Logički ili matematički stil : Obrada informacija sastoji se u otkrivanju unutrašnje logike. Ovde je koncentracija usmerena na razumevanje informacija , tj. njihovu povezanost, povezivanje sa logičkim sistemom informacija koje već postoji.

Vizuelni ili prostorni stil učenja: Nekim studentima je mnogo lakše ako informacije pamti tako što će ih predstaviti odgovarajućom slikom ili šemom koja asocira na reči iz teksta. Ako imate izražen ovaj stil učenja onda verovatno često razmišljate u slikama.Ovde je problem što šematsko predstavljanje može da oduzme dosta vremena, ali je vizuelno predstavljanje od izuzetne koristi.

Interpersonalni ili socijalni stil : Osobe sa ovakvim stilom najbolje uče u društvu, obrađujući informacije zajedno sa svojim kolegama iz grupe. Na taj način možete naučiti nešto novo ili dopuniti svoja shvatanja o naučenom.

Koju ćete tehniku odabrati, zavisi od vaši ličnih potreba ali od sadržaja koji treba pripremiti. Recimo definicije, nabrajanja, najbolje je učiti vizuelnim prikazivajem, dok sadržaji koji u sebi sadrže logiku ( prirodni sistemi ili zakoni ) najbolje je primeniti logički ili matematički stil.

U daljem tekstu iznosimo postupke koji objašnjavaju korišćenje ČPČPP metode i MURDER sistema učenja.

ČPČPP metoda

Ova metoda je jedan od mogućih načina da racionalno savladate gradivo. Sastoji se iz pet etapa koje jasno ukazuju na postupke koje ova metoda zahteva

Č – Čitati površno pre koncentrisanja.

P – Pitati se koji je deo gradiva važan.

Č – Čitati svesno i pamtiti.

P – Pamtiti pročitano prepričavanjem ili beleženjem.

P – Ponavljanje zapamćenog nakon nekoliko sati ili dana.

Ova metoda zapravo podrazumeva da pre potpunog koncentrisanja letimično prođete gradivo. Nakon toga , odvajamo one delove koji su bini, odnosno delove koji su nosioci suštine. Potom treći korak jeste fokusiranje tj. aktivno pamćenje pročitanog. Ono što ste pročitali sada prepričavajte i beležite, što vas dovodi do četvrte etape. Nakon neoliko sati ili dana primenite i petu fazu, odnosno ponovite zapamćeno.

Pored ove metode postoji i takozvani MURDER sistem učenja. On nosi naziv kao i ČPČPP metoda po početnim slovima reči :

Mood (atmosfera)

Understand (razumeti)

Recall (podsetiti se)

Digest (razložiti)

Expand (proširiti)

Review (preispitati)

Zapravo ovaj sistem učenja zahteva da najpre kreirate pozitivnu atmosferu u kojoj ćete učiti. Potom da učite sa razumevanjem, da razjašnjavate koliko god je to potrebno. Nakon pređenog dela gradiva poželjno je da prekinete učenje i prepričate ono što ste do tada naučili. Ukoliko je materija koju prelazite preobimna , razložite je na više manjih celina, i prelazite deo po deo. Peti korak podrazumeva da sebi postavite tri tipa pitanja koja se odnose na material koji učite :

Kad biste mogli da razgovarate sa autorom udžbenika, koja pitanja biste

mu postavili?

Kako biste mogli da primenite ovaj materijal na ono što vas zanima?

Kako biste mogli da učinite ove informacije zanimljivim i razumljivim ?

Poslednja etapa ovog sistema učenja jeste preispitivanje dosadašnjeg rada. Ponovite dosad naučeno i zapamtite koje su vam strategije pomogle prilikom savladavanja informacija, kako biste te postupke primenili u budućem učenju.

J.M.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još