• Početna

Stevan Živković – šampion u svakom pogledu

Nišlija Stevan Živković (27) profesionalni je kik-bokser za koga se može reći da je do sada postigao veliki uspeh u sportu kao i u životu. Stevan iza sebe ima 110 amaterskih mečeva, od kojih 92 pobede i 18 poraza. U profesionalnom svetu kik-boksa ima 30 profesionalnih mečeva – 22 pobede, 6 nokautom. Očekuju ga veliki mečevi, nadamo se i velike pobede, a jedan od njih je i meč za profesionalnog prvaka Evrope, koji bi trebalo da se održi u Nišu ove godine.

Kada i kako si počeo da treniraš kik–boks? Da li si od samog početka krenuo ambiciozno i sa velikim samopouzdanjem koje si  kasnije pokazao?

 Kik-boksom sam počeo da se bavim sa 15 godina. Pre toga sam trenirao ekipne sportove–košarku, vaterpolo, odbojku, u kojima sve zavisi od trenera i njegove taktike, pa sam odlučio da počnem da treniram neki individualni sport u kome će uspeh zavisiti isključivo od mene. Tada sam počeo da treniram kik-boks i veoma mi se svideo. Nisam imao velikih ambicija ali posle svakog sparinga u klubu moje samopouzdanje i ambicije su rasle jer sam super napredovao i sviđalo mi se to što su me stariji uvek poštovali posle jakog sparinga.

Izabran si za sportistu Niša 2012. godine. Koliko jednom sportisti znači priznanje rodnog grada?

– To je moje najdraže i možda najveće priznanje jer Niš ima toliko talentovanih sportista da ja sada, kao jedan od članova žirija, stvarno ne znam za koga bih pre glasao kada do toga bude došlo. Sama pomisao da moje ime stoji pored imena velikih sportista grada Niša, kao sto su Ivan Miljković, Lidija Mihaljlović, Zoran Stanković, Nikola Milošević i ostali, pokazuje kakvo je to prestižno priznanje. Ako opet budem nominovan za takvo priznanje, povućiću svoju prijavu jer bih voleo da svaki sportista oseti sreću koju sam ja osetio postavši sportista godine. Verujte da u Nišu dosta ima mladih sportista koji to zaslužuju.

 1

Izvor fotografije: http://www.juznevesti.com/

Šta ti je najviše pomoglo da se uspešno oporaviš i vratiš u ring nakon povrede u Osijeku – motivacija, želja za pobedom, prijatelji ili dobar odmor?

– Odmarao sam dosta posle toga pokušavajući da ne razmišljam o kik-boksu i povredi neko vreme. Naravno da je to bilo nemoguće. Iskreno, više je bilo tih koji su sumnjali u moj oporavak i to da li sam sposoban da dostignem velike rezultate. To me je malo razočaralo jer je tako nešto nekada stizalo i od najbližih prijatelja i porodice, ali tada se budio inat da im pokažem da moja profesionalna karijera tek počinje.

Ko je tvoja najveća podrška?

– Moja najveća podrška i osoba koja nijedne sekunde nije sumnjala u mene je moj brat Uroš. Kada god sam bio razočaran i sumnjao u samog sebe, Uroš je uvek bio uz mene i rečima „Ma daj, slučajno te pogodio. Ti si taman počeo da se igraš sa njim. Lagano se vraćaš i pobićeš ih sve…“ uvek me je vraćao i motivisao.

Koliko često imaš treninge?

– Imam dva puta dnevno treninge. Posle dva dana treninga, jedan dan odmorim ili uradim samo jedan trening. Imam tim koji brine o meni. Što se tiče kik-boksa, treniram u kik-boks klubu „Naissus“ sa Urošem. Za kondiciju je zadužen Milan Konzul i njegov crossfit klub „Legionari“.

1

Uspešan sportista kao ti sigurno ima strog način ishrane. Da li je to striktno pridržavanje ili ne?

– Naravno. Teže mi je skinuti kilogram nego boriti se. Za moju ishranu zadužen je od skoro prof. dr Milorad Jerkan. On je veliki stručnjak što se tiče ishrane u sportu i nadam se da će naša saradnja dati rezultate i pomoći mi da ne budem više toliko gladan (kaže uz osmeh).

Osim fizičke pripreme, kakve još pripreme obavljaš? Da li gledaš mečeve svojih budućih protivnika?

– Gledam mečeve svojih budućih protivnika da bih napravio taktiku u pripremnom periodu. U kik-boksu postoje razne vrste boraca – nokauteri, tempaši, tehničari, borci sa kontra gardom, bokseri. Tako da je prednost znati njegove vrline ali i mane.

Prva naredna borba je zakazana za 11. april u Montreju u Švajcarskoj – gala veče sa 10 borbi amaterskih mečeva. Tvoja borba nosi naziv „Borbe večeri“ u kategoriji K1 do 78 kilograma protiv Španca Manuela Romera. Koje mogućnosti bi ti otvorila pobeda nad Špancem?

– Manuel Romero je visok i nezgodan borac koji radi dosta kolena ali mislim da sam favorit, kao i u svim svojim mečevima (kaže uz osmeh). Ako pobedim 11. aprila onda radim na istom dešavanju 24. maja, pa ako i tu pobedim, otvara mi se šansa da radim za profesionalnog prvaka sveta u kategoriji – 78kg K1.

Monterj

Koja medalja ti je lično najdraža?

– Najdraža mi je srebrna medalja sa Evropskog prvenstva u Bakuu (Azerbejdžan) jer je to moja prva medalja za reprezentaciju i medalja koja je skrenula pažnju selektoru i ostalim trenerima na mene.

Na koju borbu si najponosniji?

– Najponosniji sam na svoju borbu protiv nasilja nad decom i među maloletnicima. Napisao sam i učestvovao u projektu „Ne tuci se u školi, tuci se u ringu“, gde sam kroz svoj primer pokazao mladima iz srednje skole „15. maj“ kako mogu da zarade, obiđu svet, postanu sportisti grada i uspešni ljudi. Ove godine planiram da takav projekat bude ozbiljniji i da obuhvati još veći broj mladih.

Da li imaš uzora iz sveta kik-boksa ili boksa?

– Gohkan Saki, Tyrong Spong i Muhamed Ali. Prva dvojica zbog načina boksovanja, a Muhamed Ali zbog samouverenosti i njegovog života van ringa.

Najomiljeniji protivnik ti je, koliko vidimo na Fejsbuku, Miran Fabjan, slovenački Roki. Da li grešim? Zbog čega njega izdvajaš kao najdražeg protivnika? Koji vam je ukupan rezultat?

– Miran Fabjan je nešto posebno. On je borac sa velikim srcem u ringu, koji ne zna za nazad i zato volim protiv njega da se borim i jedva čekam da radimo revanš. U prvom meču sam ja pobedio sudijskom odlukom, a u revanšu ću ga nokautirati (kaže uz osmeh).

Reci nam nešto o meču za profesionalnog prvaka Evrope, za koji se spominje da će se održati u Nišu?

– To će biti jedan od najvažnijih mečeva u mojoj karijeri. Niš je grad koji mnogo volim i u kome se, kao i svuda gde odem, osećam dobrodošlim i kao kod kuće. Radio sam mečeve za profesionalnog prvaka Evrope i sveta u Parizu i Moskvi, a nikada u Nišu, gde će me bodriti svi oni koji me bodre preko malih ekrana i društvenih mreža.

Koji je najviši cilj koji si sebi postavio i koji želiš da ostvariš kao profesionalni sportista?

– Moj najviši cilj je da pokažem ljudima da su kik-bokseri sportisti a ne kriminalci i da nas tako i tretiraju jer je kik-boks jedan od sportova gde ima najviše odricanja i gde ne može niko drugi, osim tebe, da uđe u ring i dobije batine ako si nespreman.

Da li mladima preporučuješ da treniraju kik-boks?

– Naravno. Mladi imaju dosta zabluda što se tiče kik-boksa. Oni ne moraju da se takmiče, niti da sparinguju ako ne žele. Mogu da dođu i da treniraju u cilju što boljeg izlgeda, skidanja ili nabacivanja kilograma, zdravog života. Kik-boks je odličan i za devojke i žene koje žele da smršaju i da se zategnu jer je veoma dinamičan i nije jednoličan kao teretana.

Koja je tvoja poruka čitaocima magazina ZDRAVO, ujedno i poruka svim mladim ljudima?

– Moja poruka čitaocima magazina ZDRAVO i mladima je ona koja se nalazi u imenu vašeg magazina  – da žive zdravo, da postavljaju zdrave i velike ciljeve i da teže ka ostvarivanju istih.

„Ko nije dovoljno hrabar da prihvati rizik, neće postići ništa u životu.“  Muhamed Ali

Ne preostaje nam ništa drugo nego da se ovom sjajnom sportisti zahvalimo što na takav način promoviše naš grad, poželimo mu ostvarenje svojih planova, mnogo pobeda i pružimo mu podršku kakvu zaslužuje.

Izvor fotografija: https://www.facebook.com/stevan.zivkovic.528

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još