Srbija druga u svetu po iseljavanju mladih i obrazovanih

Srbija je dve decenije prva u regionu po iseljavanju mladih i obrazovanih ljudi u inostranstvo, a druga u svetu, upozoreno je na Privrednom forumu mladih.

Potpredsednik Studentske konferencije univerziteta u Srbiji (SKONUS) i koordinator projekta „Privredni forum mladih 2015“ Vladimir Radovanović rekao je da je prema podacima iz 2014. najviše nezaposlenih osoba u Srbiji starosti od 25 do 29 godina, odnosno oko 101.000 mladih, a da zatim slede nezaposleni od 20 do 24 godine, kojih ima oko 90.500.

„Trend povećavanja nezaposlenosti mladih traje od 2008. godine i nema naznaka da će biti prekinut“, istakao je Radovanović na Forumu, ističući da su pomenute stope nezaposlenosti mladih u Srbiji više nego u susednim zemljama i zemljama EU.

Prema njegovim rečima, skoro 80 odsto mladih čeka na zaposlenje duže od godinu dana, zbog čega mladi sve više smatraju da je u Srbiji nemoguće pronaći posao i zato odlaze iz Srbije. Radovanović je poručio da država mora da preduzme nešto i nakon školovanja mladima omogući da se zaposle.

2Izvor: Medija Centar Beograd

Dekan Elektrotehničkiog fakulteta u Beogradu Branko Kovačević rekao je da je očigledno da postoji sistemska greška u odnosima države, privrede i obrazovanja, s obzirom da je najveći broj mladih nezaposlen. Kovačević je istakao da znanje treba da bude osnov privrede, kako bi ona bila konkurentna i profitabilna, a ne „šrafciger industrije“, aludirajući na industriju koja se bavi samo sklapanjem proizvoda od uvoznih delova.

„Od 1990. godine do danas smo izgubili oko milion radnika u sektoru industrije“, podsetio je Kovačević, govoreći o procesu deindustrijalizacije koja je u Srbiji, kako je rekao, „sprovedena nasilno“.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Šuvakov je upozorio da naš obrazovni sistem još nema upisnu politiku za studiranje na fakultetima i da je predviđeno donošenje zakona o nacionalnom okvru kvalifikacija, koji će utvrditi naše potrebe za kadrovima, prema potrebama tržišta rada.

Planirano je donošesnje zakona o visokoškolskom obrazovanju, kojim će biti sprovedena reforma u tom sistemu, rekao je Šuvakov. Pomoćnik ministra obrazovanja je pozvao buduće studente da dobro razmisle koje će studije upisati i poručio im da ne biraju zanimanja za kojima nema tražnje na tržištu.

Izvor naslovne fotografije: Tanjug/Nemanja Jovanović

Izvor: Tanjug

2 komentara

  1. Ne razumem? Pa, jel` rekoše “eksperti” 5. oktobra 2000. da će “poteći med & mleko”, samo “onaj” da ode! I…šta bi!?

    • Ti “eksperti” nisu na vlasti vec 3 godine. Mene brinu ovi eksperti koji nam obecavaju bolji zivot krajem sl.godine, a ustvari vec tri godine trace vreme i pricaju kako su za njihov neuspeh krivi oni prethodni. Od boljeg zivota imacemo samo seriju na RTS-u.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još