Prirodni lekovi za išijas: Biljke i suplementi

joga-devojka-vezba

Išijas je medicinski termin koji označava upalu ili iritaciju išijasnog nerva, najdužeg nerava u telu. Ova upala često izaziva jake bolove duž noge, koja se može protezati od zadnjice do stopala. Išijas može biti izuzetno neprijatan i ometati svakodnevne aktivnosti. Srećom, postoje prirodni lekovi koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma išijasa.

Simptomi išijasa

  • Bol u donjem delu leđa koji se širi niz nogu
  • Trnci i utrnulost u nozi ili stopalu
  • Slabost mišića u nozi
  • Otežano hodanje i neprijatnost prilikom sedenja
  • Poteškoće pri podizanju ili nošenju teških predmeta

Uzroci išijasa

Najčešći uzrok išijasa je pritisak ili iritacija išijasnog nerva izazvan hernijacijom diska, što znači da se materijal iz unutrašnjosti diska izboči i pritiska okolne strukture. To znači da se materijal iz unutrašnjosti diska izboči i pritišće okolne strukture, uključujući išijasni nerv. Međutim, išijas može biti izazvan i drugim faktorima kao što su stenoza kičmene moždine, traume i poremećaji mišića. Svi ovi uzroci mogu izazvati upalu i pritisak na išijasni nerv, što rezultira simptomima išijasa, uključujući išijadikus bol.

Biljke kao lekovi za išijas

Biljke su od davnina korišćene u tradicionalnoj medicini za lečenje raznih zdravstvenih problema, uključujući išijas. Neke od biljaka koje se mogu koristiti za ublažavanje simptoma išijasa su.

Biljka kantarion

Kantarion je biljka poznata po svojim protivupalnim svojstvima. Može se koristiti u obliku čaja ili tinkture za ublažavanje bolova i upala uzrokovanih išijasom. Takođe se smatra da kantarion ima sedativna svojstva koja mogu pomoći u opuštanju mišića i smanjenju napetosti.

Biljka gospina trava

Gospina trava je još jedna biljka koja se tradicionalno koristi u lečenju raznih obolenja. Njena antiinflamatorna svojstva mogu pomoći u smanjenju upale i bolova. Takođe se smatra da gospina trava ima pozitivan uticaj na nervni sistem, što može doprineti smanjenju simptoma išijasa.

Biljka kamilica

Kamilica je biljka koja se često koristi u aromaterapiji i prirodnom lečenju raznih stanja. Njeno protivupalno dejstvo može pomoći u smanjenju upale i bolova povezanih sa išijasom. Takođe se koristi kao blagi sedativ koji može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju napetosti.

sumlement-bocica

Suplementi kao lekovi za išijas

Suplementi mogu biti korisni kao dodatak ishrani za smanjenje simptoma išijasa. Neki od suplemenata koji su se pokazali efikasnim u ublažavanju simptoma išijasa su.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ribi kao što su losos, skuša i pastrmka. Ove masne kiseline imaju protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i bolova uzrokovanih išijasom. Takođe mogu imati pozitivan uticaj na opšte zdravlje nerava.

Vitamin B12

Vitamin B12 igra važnu ulogu u zdravlju nervnog sistema. Njegov nedostatak može izazvati simptome poput trnjenja, utrnulosti i slabosti u nogama, što su često prisutni kod išijasa. Dodatak vitamina B12 može pomoći u održavanju zdravlja nerva i smanjenju simptoma išijasa.

Kurkumin

Kurkumin je aktivni sastojak kurkume, začina koji se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini. Kurkumin ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i bolova povezanih sa išijasom. Takođe se pokazalo da ima pozitivan uticaj na zdravlje nerva i smanjuje oštećenja izazvana upalom.

Upotreba biljaka i suplemenata za išijas

Kada koristite biljke i suplemente za ublažavanje simptoma išijasa, važno je pravilno koristiti ove prirodne lekove.

Priprema čajeva i tinktura

Biljke kao što su kantarion, gospina trava i kamilica se mogu koristiti u obliku čajeva ili tinktura. Za pripremu čaja, biljke se mogu preliti vrućom vodom i ostaviti da odstoje određeno vreme pre konzumiranja. Tinkture se mogu praviti od biljaka koje su potopljene u alkoholu ili drugom rastvaraču kako bi se izvukli aktivni sastojci.

Doziranje i trajanje terapije

Kada koristite biljke ili suplemente za išijas, važno je pratiti preporučena doziranja. Ova doziranja mogu se razlikovati u zavisnosti od specifičnog biljnog leka ili suplementa koji koristite. Takođe je važno voditi računa o trajanju terapije i ne prekoračiti preporučeni period upotrebe.

Fizikalna terapija i vežbe

Fizikalna terapija može biti veoma korisna u ublažavanju simptoma išijasa. Ova terapija obično uključuje kombinaciju vežbi istezanja i jačanja leđa.

Toplota i hladnoća

Toplota i hladnoća mogu biti korisne u smanjenju bola i upale povezane sa išijasom. Toplotni tretmani poput toplih obloga ili tople kupke mogu pomoći u opuštanju mišića i smanjenju napetosti. Hladni oblozi ili led može pomoći u smanjenju upale i oticanja.

Vežbe istezanja

Vežbe istezanja mogu pomoći u povećanju fleksibilnosti mišića i smanjenju pritiska na išijasni nerv. Vežbe kao što su istezanje leđa, istezanje zadnjice i istezanje zadnje lože mogu biti korisne za ublažavanje simptoma išijasa. Važno je vežbati u skladu sa sposobnostima i ne preterivati, kako se ne bi pogoršali simptomi.

Vežbe jačanja leđa

Jačanje leđa može pomoći u poboljšanju držanja tela i smanjenju pritiska na išijasni nerv. Vežbe poput pilatesa, plivanja i vežbi sa tegovima mogu biti korisne za jačanje mišića koji podržavaju kičmu i smanjenje simptoma išijasa.

Akupunktura i masaža

Akupunktura i masaža su alternativni tretmani koji se mogu koristiti u lečenju išijasa. Akupunktura je deo tradicionalne kineske medicine koja koristi tanke igle koje se ubadaju u određene tačke na telu. Ova terapija može pomoći u smanjenju bola i upale povezane sa išijasom. Smatra se da akupunktura stimuliše protok energije i poboljšava funkciju nervnog sistema.

Masaža je metoda rukovanja mišića i tkiva radi smanjenja napetosti i povećanja opuštanja. Masaža može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju cirkulacije i smanjenju bola povezanog sa išijasom. Važno je da masažu izvodi obučeni terapeut kako bi se postigao najbolji efekat.

voce-hrana

 

Pravilna ishrana

Pravilna Ishrana takođe igra važnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja, uključujući i zdravlje kičme i nervnog sistema. Određena hrana može biti korisna u smanjenju upale i ublažavanju simptoma išijasa.

Hrana bogata antioksidantima

Hrana bogata antioksidantima, poput bobičastog voća, povrća i orašastih plodova, može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i upale. Oksidativni stres može povećati upalu i pogoršati simptome išijasa. Dodavanje ovih namirnica u ishranu može imati pozitivan uticaj na smanjenje simptoma.

Hrana bogata vitaminom D

Vitamin D igra važnu ulogu u zdravlju kostiju i mišića. Nedostatak vitamina D može oslabiti mišiće i povećati rizik od povreda i upala. Dobar izvor vitamina D su namirnice poput lososa, sardina i jaja. Takođe se može dobiti izlaganjem suncu u umerenim količinama.

Hrana bogata vitaminom C

Vitamin C je važan za zdravlje tkiva i jačanje imunog sistema. Hrana bogata vitaminom C, poput citrusa, jagoda i paprike, može pomoći u smanjenju upale i bolova povezanih sa išijasom.

Prevencija išijasa

Preventiva je važna kako bismo smanjili rizik od razvoja išijasa. Neki koraci koji mogu pomoći u prevenciji išijasa su.

Održavanje pravilnog držanja

Pravilno držanje tela i održavanje dobrog položaja kičme mogu smanjiti pritisak na išijasni nerv. Važno je voditi računa o držanju tokom sedenja, stajanja i podizanja tereta.

Redovno vežbanje

Redovna fizička aktivnost može pomoći u održavanju snage mišića i fleksibilnosti kičme. Vežbe kao što su plivanje, šetnja ili joga mogu biti korisne za održavanje zdravog kičmenog stuba.

Izbegavanje prekomerne težine

Prekomerna težina može povećati pritisak na kičmu i uzrokovati veći rizik od razvoja išijasa. Održavanje zdrave telesne težine može smanjiti opterećenje na kičmu i smanjiti rizik od išijasa.

Konsultacija sa stručnjakom

Ako imate simptome išijasa, važno je konsultovati se sa stručnjakom kako biste dobili pravilan tretman i uputstva. Postoje razni zdravstveni stručnjaci koji se bave dijagnozom i lečenjem išijasa.

Poseta lekaru

Prvi korak u dijagnostikovanju i lečenju išijasa je poseta lekaru. Lekar će pregledati vaše simptome, proceniti medicinsku istoriju i može preporučiti dodatne pretrage radi postavljanja dijagnoze.

Konsultacija sa fitoterapeutom

Fitoterapeuti su stručnjaci koji se bave lečenjem i prevencijom bolesti koristeći biljne lekove. Oni mogu biti korisni u pružanju saveta o pravilnoj upotrebi biljnih lekova za ublažavanje simptoma išijasa.

Važnost samopomoći

Pored konsultovanja stručnjaka, važno je i primenjivati određene mere samopomoći kako biste ublažili simptome išijasa i smanjili rizik od pogoršanja.

Izbegavanje dugog sedenja

Dugo sedenje može povećati pritisak na kičmu i izazvati napetost mišića. Važno je redovno ustajati i praviti pauze tokom dugog sedenja kako biste smanjili opterećenje kičme.

Pravilno podizanje tereta

Pravilno podizanje tereta može smanjiti rizik od povrede kičme i razvoja išijasa. Važno je savijati kolena, držati teret blizu tela i koristiti snagu nogu za podizanje.

Izbegavanje stresnih situacija

Stresne situacije mogu izazvati napetost mišića i pogoršati simptome išijasa. Važno je praviti vreme za relaksaciju i smanjiti stres kako biste ublažili simptome i poboljšali opšte zdravlje.

Zaključak

Išijas je stanje koje karakteriše upala i iritacija išijasnog nerva i može izazvati jake bolove duž noge. Uz standardne metode lečenja koje preporučuje lekar, postoje i neki prirodni lekovi koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma išijasa. Biljke kao što su đumbir, kurkuma i bosvelija pokazali su se kao korisni u smanjenju upale i ublažavanju bolova. Takođe, suplementi poput omega-3 masnih kiselina, vitamin D i magnezijuma mogu imati pozitivan uticaj na upalne procese i oporavak nervnog sistema. Međutim, pre upotrebe prirodnih lekova ili suplemenata, važno je konsultovati se sa svojim lekarom i dobiti adekvatne smernice. Prirodni lekovi mogu biti korisni kao deo celokupnog terapijskog pristupa, ali ne treba ih koristiti kao zamenu za tradicionalne medicinske tretmane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *