Popusti na indeks za koje niste ni znali

-

Ukoliko mislite da vam indeks služi samo za fakultetske potrepštine i neprijatno preznojavanje prilikom upisivanja ocena, varate se. Studentski popusti na indeks su brojni, ali ih studenti retko koriste jer za većinu njih i ne znaju. Pokazivanjem indeksa ili neke od studentskih kartica, moguće je ostvariti povlastice u većini institucija kulture, u nekim sportskim centrima, u autobuskom i železničkom saobraćaju, u pojedinim školama stranih jezika, za kupovinu festivalskih ulaznica kao i za putovanja. Popusti se kreću u rasponu od 10 do 50 odsto.

Gradski i međugradski prevoz

Studenti najčešće beneficije uz indeks ostvaruju u gradskom ili međugradskom autobuskom prevozu. Pravo na popust od 30 odsto za mesečnu kartu u javnom prevozu grada Niša imaju studenti mlađi od 26 godina uz overeni indeks. Oni će umesto 1980 dinara, koliko plaćaju zaposleni, za prvu zonu platiti 1385 dinara.

Za autobusku kartu kod prevoznika “Kavim–Jedinstvo” popust od 30 odsto dobijaju studenti mlađi od 30 godina. Prevoznici “Niš-ekspres“ i „Lasta“ daju popust akademcima mlađim od 26 godina. Tako će za povratnu kartu od Niša do Beograda kod prevoznika “Niš-ekspres“ studenti morati da izdvoje 1785 dinara umesto 1985, koliko košta redovna, a kod „Laste“ 1700 umesto 1900 dinara.

„Železnice Srbije“ akademcima daju 30 odsto popusta na redovnu voznu cenu, kod kupovine voznih karata u unutrašnjem saobraćaju samo uz legitimaciju čije vađenje košta 400 dinara (Legitimacija SRB PLUS). Sa ovom legitimacijom povratna karta Niš–Beograd–Niš koštala bi 884 dinara umesto 1254 dinara. Za mlađe od 26 godina postoji i mogućnost kupovine karte za 10 vožnji tokom jednog meseca (Srbija Fleksipas -26) za 1500 dinara. Ova ponuda omogućava putovanje prugama “Železnica Srbije” 10 dana, po izboru putnika, u okviru mesec dana važenja karte.

Studenti          Izvor slike: www.modena24.net

Institucije kulture:

Za godišnju članarinu u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ studenti niškog Univerziteta uz indeks plaćaju 500 dinara dok je redovna cena 700 dinara.

Narodno pozorište Niš daje akademcima popust od 50 odsto, pa će umesto 400 dinara cena karte uz indeks biti 200 dinara. Na jedan indeks mogu se kupiti najviše 2 ulaznice.

Niški simfonijski orkestar – cena ulaznice uz indeks je 250 dinara u odnosu na trenutnu cenu karte koja može biti 400 ili 500 dinara.

Muzej-logor „Crveni krst“, muzej „Ćele Kula“ i arheološku postavku Narodnog muzeja studenti i đaci mogu posetiti za samo 170 dinara kupovinom „objedinjene“ ulaznice. Za posetu samo jednom od muzeja moraće da izdvoje 130 dinara. Redovna cena za jedan muzej je 150 dinara dok je cena redovne ulaznice za sva tri objekta 200 dinara.

U bioskopu „Vilin grad“ od ponedeljka do petka studenti mogu uz pokazivanje ideksa gledati filmove po sniženim cenama. Za 2D filmove platiće 220 dinara umesto 260, a za 3D filmove 320 umesto 360 dinara.

Cene ulaznica uz pokazivanje indeksa u bioskopu „Kupina film“ iznose 230 umesto 260 dinara za 2D i 320 umesto 350 dinara za 3D filmove. Popust na indeks se ne može ostvariti vikendom.

Sport/ rekreacija

Karte sa popustom za bazene Sportskog centra „Čair“ mogu se nabaviti jedino kod studentskih organizacija na matičnom fakultetu studenta po ceni od 100 dinara dok je cena karte na blagajni bazena 200 dinara. Cene su prilagođene studentima i u Sportsko-rekreativnom fitnes centru „Čair“ kao i fitnes centru „Indeks“ koji se nalazi u suterenu studentskog restorana na Gradskom polju.

Za boravak u studentskim odmaralištima na Zlatiboru ili na Avali akademci mogu konkurisati kod Zdravstvenog potpornog udruženja studenata Univerziteta u Nišu (ZPU), čija se kancelarija nalazi u zgradi Banovine. Smeštaj na bazi sedam punih pansiona mogu dobiti po pristupačnoj ceni ukoliko prethodno prođu konkurs.

Ostalo

Popust akademcima odobravaju i pojedine škole stranih jezika. Tako Akademija „Oxford“ nudi studentima 10 odsto popusta za kurseve stranih jezika uz indeks na uvid.

Studenti mogu ostvariti beneficije i prilikom kupovine ulaznica za muzičke festivale. Prethodnih godina festival „Exit“ pružao je studentima i srednjoškolcima priliku da nabave ulaznice uz sniženja od 500 dinara za jedan dan, a za komplet ulaznica cena je bila umanjena do 50 odsto. Ovakvu mogućnost nudio je i džez festival „Nišville“.

Međunarodne studentske identifikacione kartice Easy Travel Card, Euro<26 i ISIC donose studentima brojne popuste koje mogu iskoristiti kako u zemlji tako i tokom svog boravka u inostranstvu. Popusti se odnose na železnički, avionski i autobuski prevoz, smeštaj u hotelima i hostelima, račune u restoranima i kafeima, ulaznice za muzeje, pozorišta, galerije, bioskope, za kupovinu u prodavnicama pojedinih brendova i još mnogo toga.

 

Nikola Blagojević

Izvor slike: Ilustracija RTV

Najčitanije