• Zdravlje

Pojačajte muziku, pojačaćete trening

Evo kako dobra plejlista može da podigne vaš trening na viši nivo.

Zahvaljujući činjenici da skoro svaki gedžet koji imate može da pusti muziku, sada lakše nego ikada možete svoju muziku da nosite gde god poželite. Sigurno ste već primetili da vas neke numere teraju da životinjski trenirate, a neke vas teraju da se po teretani krećete isto kao životinja, samo puž.

Štaviše, naučno je dokazano da muzika utiče na vaše telo, mozak i raspoloženje, a sa ovim dokazima vaša plejlista može da vam omogući dovoljno energije svaki put kada stisnete plej dugme.

BRŽI TEMPO NA ZAGREVANJU
U jednom britanskom istraživanju naučnici su tokom magnetne rezonance pustili sportistima pesmu tačno 90 sekundi i otrkili da su pesme sa bržim tempom i višim zvukom ukjlučivale delove mozga koji su povezani sa vizuelnom percepcijom, pažnjom i motorikom. Sportisti koji su slušali muziku sa bržim tempom mogli su da vide i reaguju brže od onih koji su u tih 90 sekundi slušali balade. Šta ovo znači za vas? Iako nekad ne možete da nosite slušalice dok igrate fudbal, brzo preslušavanje pre tekme će vam svakako podići raspoloženje.

USKLADITE MUZIKU SA VAŠIM RITMOM
Ukoliko imate osećaj da su vam pokreti u teretani ujednačeni sa taktovima pesama, vaša plejlista je savršena. Zapravo, u istraživanju naučnog časopisa “Journal of Sports Medicine and Physical Fitnes”, otkriveno je da učesnici koji su uparili svoj ritam tokom 12-minutne vožnje bicikla imali najmanju potrošnju kiseonika, što zapravo znači da su trenirali najefikasnije. Naravno da nećete trenirati ludački tokom neke sporije pesme, ali odgovarajuća muzika je verovatno ono što vam treba kako biste premostili neke “nepremostive” prepreke u vašem planu treninga.

IZABERITE VESELE NUMERE
Još jednom se vraćamo na naučnike. Naime, istraživanje McGill Univerziteta otkrilo je da vaše omiljene pesme povećavaju proizvodnju hormona sreće, dopamina. Isti ovaj hormon vas tera da budete uzbuđeni i motiviše vas da radite razne stvari, što je tačno ono što vam treba kada su teški treninzi pred vama. Napakujte vašu listu pesmama koje vas čine srećnim i dobar trening sirugno neće izostati.

Izvor: Men’s Health

Izvor naslovne fotografije: Shutterstock

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još