Pogledajte kada kapi za uši treba koristiti preventivno

kapi za uši

Samo onaj ko je makar jednom imao upalu uha zna koliko su jaki ti bolovi i kako se ona teško leči. Od probadajućih bolova u uhu Vam se „oduzme“ cela jedna strana lica i noćima ne možete da spavate, a boli Vas i dok jedete i pijete vodu. Upale uha se, po jačini bolova, izjednačavaju sa upalama bubrega, pa je samim tim jasno, o kakvom problemu se radi. One se javljaju zbog raznih virusnih ili bakterijskih infekcija i zbog prehlada. U lečenju upale uha se koriste kapi za uši i antibiotici u formi injekcija ili kapsula.

Do čestih upala uha danas dolazi i zbog jednog fenomena koji je zahvatio čitav svet, a koji samo 20 godina ranije nije postojao, a to je deljenje slušalica. Ova praksa je prilično raširena među tinejdžerima i mladim ljudima koji ni ne slute kakve to posledice ima. Upale ušiju se mogu javiti i zbog plivanja u javnim bazenima, to je takozvano „plivačko uho“.

Kada treba preventivno koristiti kapi za uši?

U gore pomenutim situacijama – ako sa nekim delite slušalice za uši koje se stavljaju u samo uvo, popularne „bubice“ ili ako se redovno kupate u javnim bazenima poželjno bi bilo da preventivno koristite kapi za uši.

Te kapi za uši su najčešće na bazi vodonik peroksida i služe za redovno održavanje higijene ušiju i sprečavanje zapaljenja. Za one koji se rekreativno ili profesionalno bave plivanjem postoje i sprejevi na bazi čajevca i maslinovog ulja koje imaju antibakterijska i antigljivična svojstva i koje sprečavaju da voda uđe u uho u toku plivanja. Ove kapi se stavljaju pre svakog ulaska u bazen.

Neka preporuka lekara je da se kapi za uši obavezno nose na sva putovanja, kada postoji mogućnost upotrebe javnih bazena ili velnes centara kako biste bili sigurni da nećete zaraditi neku infekciju koja će Vam uništiti odmor.

Kapi za lečenje upala

Za razliku od ovih koje se koriste preventivno, kapi za uši koje se koriste za smanjenje bola i lakše čišćenje ušiju su na bazi raznih ulja ili antibiotika. I jedne i druge su jake i ne smeju se koristiti bez preporuke lekara. One se koriste u terapiji upale ušiju i kombinuju se sa antibioticima.

Treba naglasiti se ni u jednoj situaciji, i kada želite da održavate redovnu higijenu uha i onda kada imate upalu, ne preporučuje korišćenje štapića. Njima samo možete da povredite uho i da napravite još veći problem koji se u najgorim slučajevima mora hirurški rešavati. Umesto toga, potrudite se da za redovno održavanje higijene koristite kapi za uši umesto štapića.

Kako se pravilno stavljaju kapi za uši?

Prvo pravilo je da se kapi za uši ne dele ni sa kim, čak ni kada se one koriste preventivno za higijenu ili za sprečavanje „plivačkog uha“.

Pre nego što aplicirate kapi za uši trebalo bi da uho dobro očistite i otklonite svaki višak voska. Kapi treba da prislonite uz neko grejno telo ili da ih protrljate rukama kako biste ih ugrejali. Lezite na bok i stavite kapi i u tom položaju ostanite nekih petnaestak minuta.

Ako koristite više vrsta kapi za uši neka razmak između apliciranja obe vrste bude nekih pet minuta.