Obeležavanje Međunarodnog dana porodice u parku Čair

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana porodice, sutra će u parku Čair biti organizovana druga po redu manifestacija pod nazivom “Dan porodice”, sa početkom od 12 sati.

Ove godine očekuje se preko 30 udruženja i 200 učesnika u programu. Manifestacija “Dan porodice” predstavlja sadržajan, zanimljiv i kreativan, ali pre svega svrsishodan odgovor na svakodnevne izazove sa kojima se suočava jedna savremena porodica – porodični, partnerski, društveni odnosi koji utiču na funkcionisanje jedne porodice, kao i rad institucija i organizacija koje su usmerene na neki segment porodičnog života.

Tokom scensko-zabavnog programa u centralnom delu manifestacije, svoje znanje, veštine i talenat pokazaće razne rekreativne grupe, a u određenim segmentima i posetioci.

Radionice i predavanja biće u prostoru gde će biti postavljeni punktovi udruženja, organizacija i institucija koje učestvuju na manifestaciji.

Cilj obeležavanja Međunarodnog Dana porodice je afirmacija porodice i porodičnih vrednosti, podsticanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, kao i zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi  mogle da ostvare svoja prava, ali i ispune svoje dužnosti prema zajednici.

Ciljna grupa su roditelji dece do 18 godina, kao i bake, deke i ostali članovi uže i šire porodice, stručnjaci iz oblasti psihologije, pedagogije, medicine, organizacije civilnog društva i pojedinci čiji je rad usmeren na neki deo porodičnog života, institucije koje se bave porodicom, ustanove kulture, sporta, rekreativna udruženja.

Akcija teži jačanju i proširivanju porodice, kao osnove svakog društva, ali i lokalne zajednice. Statistika kaže da se u zadnjih desetak godina prosečna porodica u Srbiji svela na svega tri člana. Gotovo da je postala retkost da se porodica odluči i za drugo dete. Od ukupnog broja porodica sa decom, tek u svakoj drugoj raste dete mlađe od 25 godina. Kao glavni krivac što institucija porodice svakodnevno gubi na značaju kakav je imala ranije, navodi se nedostatak zajednički provedenog vremena usled neprestane trke za zaradom.

Pomenutu manifestaciju organizuje “Centar za unapređenje društvene svesti – Super građanin” i “Super radio”, uz finansijsku podršku gradske opštine Medijana i tehničku podršku Kancelarije za mlade Grada Niša.

Foto: http://www.nadlanu.com

J. M.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još