Novogodišnja čarolija – da li ste znali…

-

Kada smo bili deca najviše smo se radovali novogodišnjim praznicima. Uveseljavalo nas je kićenje jelke, radovali smo se ukrasnim sijalicama koje svetle u raznim bojama i dugobradom sedom dekici u crveno-belom odelu koji nam je donosio paketiće, plašila nas je buka petardi, a znali smo da ostanemo nemi pod veličanstvenim vatrometom. Da li smo se nekada zapitali odakle potiču sve ove stvari za koje nas vezuju tako lepe uspomene i kojima i danas znamo da se obradujemo? Verovatno većina nas nije, a za one koji jesu, a ipak nisu dobili tražene odgovore, izdvojili smo nekoliko zanimljivosti. Pa, da li ste znali…

Da je vatromet nastao u Kini u 7. veku, a da se u Evropi i Americi upotrebljava od 18. veka? U Ginisovu knjigu rekorda upisan je kao najveći vatromet iz japanskog grada Konosa. Za ovaj spektakularan događaj 2014. g. upotrebljeno je 460 kilograma pirotehničkog materijala.

Da tone pokvarenih ukrasnih novogodišnjih sijalica završi svake godine u kineskom gradu Shijao gde se recikliranjem iz njih izdvaja mesing, bakar i plastika. Najvrednije su zbog toga što ih čini 95 % čistog bakra.

novogodisnje sijalice

Najstarija praznična razglednica nastala je 1843. g. u Londonu kada je Ser Henri Kol naručio od ilustratora Džona Kalkota Horsleja. Na centralnoj od tri ilustracije prikazane su tri generacije jedne porodice kako sa punim čašama nazdravljaju za primaoca razglednice. Na obe strane bile su ilustracije dobročinstva – deljenje hrane i odeće siromasima.

Nemci su prvi narod koji je svečano okitio novogodišnju jelku i smatra se da je bila postavljena u Katedrali Strazburg 1539. g. Svoj današnji izgled jelka dobija tek u 19. veku, a proslavili su je Britanci.

Današnju sliku Deda Mraza stvorili su Amerikanci, spojivši u njemu tri popularne ličnosti iz severne Evrope – Svetog Nikolu iz Holandije (Sinterklaas), Father Christmasa iz Engleske i Kris Kringla iz Nemačke. Poznata kompanija Koka-kola rasprostranila je njegov lik širom sveta, i uvela ga u one kulture koje za Deda Mraza ranije nisu znale.

Deda Mraz

I petarde su izmislili Kinezi pre najmanje 1000 godina. U to vreme posude su bile veoma retke i skupe, a namirnice i začine neki su čuvali u šupljim bambusovim trskama. Prema jednoj priči tvorac prve petarde je kuvar koji je u jednoj takvoj stabljici slučajno pomešao sumpor, ćumur i so. Osnovna namena petardi bila je da oteraju zle duhove koji se inače boje buke. U Evropu ih je prvi doneo Marko Polo.

Nova godina prvo stiže na kiribatska Linijska ostrva 31. decembra u 11 časova po našem vremenu. Tačnije, prvo stiže na Kiritimati, poznato kao Božićno ostrvo, koje ima oko 5000 stanovnika i pripada pacifičkoj državici Kiribati.

Dok mi uživamo u onome što je ostalo na trpezi od proslave u novogodišnjoj noći u Grčkoj se svakog prvog januara posti u čast Svetom Vasilu za koga se veruje da je prethodne noći dobroj deci punio poklonima cipelice ostavljene pred vratima.

Nikola Blagojević

Izvor fotografija: pinterest.com

Najčitanije