Na koje preglede treba svaka žena redovno da ide?

Obavezni zenski pregledi

Svi lekari su u jednom saglasni – redovni preventivni pregledi godišnje spasu i više stotine života samo u našoj zemlji. Na primer, redovni pregledi kod lekara su od izuzetne važnosti za blagovremeno otkrivanje raznih oboljenja. Pre svega, bitni su za rano otkrivanje raka materice i jajnika, ali i brojnih infektivnih i polno prenosivih bolesti.

Statistika u Srbiji je zaista poražavajuća, jer tek svaka peta žena ide na redovne ginekološke preglede, a upravo su oni najbitniji kada je u pitanju zdravlje žene. Većina žena ide kod lekara samo kada ima tegobe, ili kada se u neposrednoj blizini (bilo da je to porodica ili radno mesto) desi da rođaka ili prijateljica otkrije kako je bolesna.

Za pojedine tada bude i prekasno za izlečenje, a kod nas se definitivno vrsta brige o sopstvenom zdravlju još uvek nije ustanila – pa time i pokazuju podaci da mnoge žene ne znaju dovoljno o raku grlića materice a upravo smo po njenoj učestalosti rekorderi u Evropi.

Koji su to redovni ženski pregledi?

Ukoliko u vašoj porodici postoji informacija da je neko imao probleme sa visokim holesterolom – potrebno je da redovno vršite ova ispitivanja. Upravo, povišen holesterol kod žena povećava i rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog i srčanog udara.

Naravno rizik je i veći po ženu ukoliko je ona gojazna osoba ili konzumira cigarete, ali ni u kom slučaju proveru holesterola ne treba da zanemare ni one žene koje imaju vitku liniju.

Ukoliko žena oseća konstantan umor, ima nagli gubitak kilograma ili takozvani sindrom iritabilnog creva koje karakteriše bol u stomaku – potrebno je takođe da se obave određene analize. Takozvana celijakija može da se javi ne samo u dečijem već i u odraslom dobu, a reko ko će prepoznati simptome na prvu. Moguće je da budete intolerantni na određenu hranu, pa imate takozvana “nervozna creva” što dalje znači da su jedan od uzročnika alergije te je potrebno dodatno testiranje kao i korišćenje adekvatne terapije.

Da li je bris grlića materice potreban?

Bris grlića materice je potreban jer on otkriva promene koje ukoliko se ne leče na vreme mogu napredovati u rak grlića materice. Koliko je bitan preventivni pregled u ovom slučaju, pokazuje podatak da rano otkrivanje sprečava razvoj raka u čak 75% slučajeva.

Preporuka je da se žene između 25. i 49. godine života testiraju bar jednom u tri godine, dok one koje su mlađe od 25 godina i imaju bolan seksualni odnos ili krvarenje nakon istog – treba što pre da se jave svom ginekologu kako bi se sprečila eventualna bolest grlića materice.

Redovan ginekološki pregled je jako važan

Ovaj pregled se ne razlikuje mnogo od ostalih, a kao i svaki krenuće razgovorom u kojem se ginekolog informiše o svim podacima i bitnim informacijama važnim za ginekološko stanje pacijentkinje. Sam pregled se odvija u više vaza.

Nakon što ginekolog pregleda spoljne genitalija, uz pomoć spekuluma pregledaće vaginu i grlić.

Uzima se i PA bris namenjen za citološki pregled, a po potrebi i bris za mikrobiološki pregled. Takođe, lekar će kolposkopski pregledati i sluzokožu vulve vagine i grlića, a bimanuelnim ginekološkim pregledom se palpiraju materica i jajnici. Nakon toga se pristupa ultrazvučnom pregledu organa u maloj karlici.

Za seksualno aktivne žene obavezan je još jedan pregled

S obzirom na to da mnoge od polnih bolesti nemaju neke specijalne simptome, jako je bitno da seksualno aktivne žene se testiraju i na polno prenosive bolesti.

Na primer, ukoliko često menjate partnere kontrolišite se svaki mesec, a ukoliko ste na početku nekog seksualnog odnosa preporuka je da se oba partnera pregledaju i testiraju kako bi bili sigurni u svoje zdravstveno stanje.

Ultrazvuk dojki i mamografija – još jedan bitan pregled

S obzirom na to da se grudi menjaju svakog ciklusa, potrebno je obratiti pažnju ukoliko se one promene na neuobičajen način jer je to znak da vam je potreban pregled. Svakako je ključni pregled prevencije ove bolesti samopregled dojke, s kojim bi svaka žena trebalo da započne svoje jutro.

Ipak, ultrazvučni pregled dojki je daleko bolja opcija, ali i pouzdanija metoda uz pomoć koje žene mogu da kontrolišu svoje zdravstveno stanje.

U momentu kada žena napuni 40 godina života, potrebno je otići na mamografiju jer je to zlatni standard prilikom dijagnostike eventualnih promena unutar same dojke. Sa druge strane žene koje uzimaju kontraceptivne pilule potrebno je da bar jednom godišnje obave ultrazvučni pregled dojki, kao i one koje su imale u svojoj porodici nekog bliskog člana (na primer majku) koja je od raka dojke obolela pre svoje 50. godine života.

Ne zaboravite ni kardiološke preglede

Ovo namerno kažemo jer na kardiološku grupu bolesti uglavnom misle muškarci, a to je jedna od najopasnijih predrasuda. S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti jedan od pet uzoraka preuranjene smrti kod žena, potrebno je redovno ići i na preglede ove vrste.