Mladi filozof predstavlja se niškoj publici kroz crteže

2

Kafe galerija Paris Art priprema novu postavku u nedelju 02. septembra. Od 20 sati biće svečano otvorena izložba crteža Igora Jankovića iz Niša iz serije radova pod nazivom: „Čovek bez duše“

Igor Janković rođen 08.03.1994 u Nišu. Odrastao u Prokuplju gde je završio srednju školu, Gimnaziju. Trenutno je na studijama filozofije u Nišu na Filozoskom fakultetu. Svoj talenat i želju za crtanjem izrazio u srednjoj školi gde je zapažen, i gde je učestvovao na školskim izložbama. Takođe je učestvovao na nekoliko konkursa koji su se organizovali u našem regionu.

Da li je čovek rođen sa dušom, da li čovek ima dušu ili je nikada nije ni imao? Ko smo mi i kako nas naša duša određuje kako bi izgledao čovek koji je bez duše? Da li mi to vidimo, da li smo mi u mogućnosti da to vidimo?

Igor na jedan način putem svojih crteža pokušava da predstavi. Na crteže koji su specifični svojim bojama i stilom crtanja na jedan nadrealan način pokazuje ono čega se možda bojimo ili ne možemo da vidimo. To je jedna zla ili ružna ljudska pokvarena unutrašnjost koja se pokazuje kad se skinu maske.

Kombinacijom detalja i linija praznina koju je ostavila duša postaje popunjena. Ali ništa je ne može zameniti.

Inspiraciju za svoje radove Igor pronalazi u sebi u svom životu i osećanjima. Na crtanje ga navodi neko teško osećanje ili želja da to osećanje prikaže. Na jedan takođe apstraktan način on pokazuje ta lica sa osmesima koji su neprijatani.

Da li se usuđujete da pogledate?

Baveći se crtanjem nekoliko godina razvijao je svoju tehniku isto toliko da bi se sada pojavila u ovom obliku. Obično crta hemijskom olovkom na belom papiru. Voli da eksperimentiše i otkriva nove oblike i detalje. Njegovi crteži obiluju gomilom detalja raznih vrsta koji čine zajedno veoma zanimljivu celinu.

Igor kaže da nema nešto određeno šta će nacrtati, već je svaki crtež izazov i iznenađenje.

„Svaka linija i oblik su neizvesni i drugačiji to crteže čini tako specifičnim. Svaki crtež je priča za sebe iako su istom tehnikom rađeni, njihova kombinacija detalja je drugačija.“

 

Napiši komentar

Unesi komentar!
Please enter your name here