• Zdravlje

Misterija zvana elektroliti (ORS rastvori)

Šta su u stvari elektroliti tj rastvori za oralnu rehidraciju? Zašto su nepopularni i tako malo se zna o njima kad lekari stalno ističu koliko su važni u nadoknadi tečnosti kod bolesnog deteta (ali i odraslih)? Ovaj tekst ima za cilj da ih demistifikuje i objasni čemu služe i kako se upotrebljavaju.

Neko ih zove “zamenom za infuziju”, što nije daleko od istine jer, kad se rastvore u vodi, sadrže sve što sadrži i boca infuzije.

Daju se u većini slučajeva kod stomačnih tegoba koje su praćene gubitkom tečnosti – povraćanjem i prolivom.

Da li su elektroliti uvek neophodni kod stomačnih tegoba?

Detetu nakon prvog povraćanja obično malo lakne. Ukoliko se samo prejelo ili mu iz nekog razloga nije prijala hrana, na tome će se i zaustaviti i neće povratiti ako mu posle date malo vode ili čaja. Tada ih ne morate rastvarati i samo primenite upustva o ishrani deteta sa stomačnim tegobama.

bolesna devojčica
Detetu nakon prvog povraćanja obično malo lakne

U suprotnom, povraćanje se ponavlja i nagon je sve jači jer se ne gubi samo voda već i elektroliti. To su soli (natrijum, kalijum, hlor), šećeri, bikarbonati. Kada nedostaju, a mi dodajemo samo vodu ili čaj, onda još više razblažujemo i smanjujemo njihovu i onako “tanku” rezervu u organizmu. Što opet izaziva mučninu i nagon na povraćanje. I tako u krug…

Elektroliti se mogu napraviti i kod kuće: na 1l prokuvane pa prohlađene vode rastvorite 6 ravnih kafenih kašičica šećera i ½ ravne kafene kašičice soli. Ali, to je može poslužiti samo za kratko vreme – ukoliko kod kuće nemate nijednu kesicu ili Vam je apoteka nedostupna. Komercijalni rastvori za rehidraciju su ipak kompleksniji i bolji pa ćete se svakako potruditi da ih uvek imate u kućnoj ili putnoj apoteci.

Najbolje elektrolite imaju bebe – majčino mleko, koje u potpunosti treba davati na isti način – po malo a često.

mama doji bebu
Dojenje je najbolji lek protiv dehidracije beba

Kod dece se ne preporučuje upotreba koka-kole ili drugih zaslađenih napitaka. Privremeno im može pomoći da se oslobode gasova i nadutosti, ali se sve može za kratko vreme vratiti u još gorem obliku, pogotovo proliv i grčevi u stomaku. A i dehidraciju time ne rešavate.

Dakle – Orosal, Humana elektrolit, Rehidran, Normia ORS i drugi praškovi su najbolje rešenje i realna nada da ćete probleme Vašeg deteta rešiti u kućnim uslovima, a ne u bolnici.  Potražite od farmaceuta uputstvo jer svaki proizvođač ima određenu količinu vode u kojoj se prašak rastvara. Po pravilu se voda prokuva i prohladi, ali se može koristiti i flaširana. Elektroliti se mogu koristiti i u drugim situacijama kada dete odbija hranu – na primer kad ima visoku temperaturu. Vrlo brzo vraćaju snagu i temperatura brže i lakše pada, a dete živne.

Orosal 65
Humana mleko
Hipp ors
Hipp ors

Zašto elektroliti nisu baš omiljeni lek ni kod roditelja, a još više kod dece?

Prvi problem je u tome što slano slatki rastvor, na žalost, ne može da bude ukusan. Proizvođači stalno pokušavaju sa različitim aromama, bojama, dodacima ali do sada im slabo uspeva. Ukus je prilično bljutav i odbija i decu i odrasle, pogotovo ako imaju alternativu i dobiju vodu ili sok u zamenu. A to je greška, kao što smo već objasnili…Jedino Hipp ima ORS sokiće od šargarepe za bebe i oni mogu da zamene rastvore jer i sami spadaju u ORS (Oral Rehidration Solution). Kad mogu bebe, mogu svi – tako da ih slobodno potražite u apoteci. A ako nemate sreće, onda Vam preotaje ORS klasika u vidu Orosala, Humane, Rehidrana…

Starijem detetu objasnite da je to jedini spas od bolnice i igle, a mlađem jednostavno nemojte nuditi ništa drugo pa će onda lakše prihvatiti i elektrolite da utole žeđ koja je pojačana kod dehidracije.

Elektroiti su neophodni protiv dehidracije
Elektroiti su neophodni protiv dehidracije

Drugi problem je što ORS rastvori nisu instant rešenje i MORAJU se davati jako pažljivo i polako, a stalno. To iscrpljuje ionako iscrpljene roditelje pa onda uglavnom ne poštuju razmak od 5 min već daju jednu za drugom kašičice ili samo dete uzima u češćim gutljajima…eto opet povraćanja (ili grčeva, proliva) i kapitulacije pred stomačnim virusima…

Treći problem je što nakon početnog poboljšanja dete oseti glad (ili roditelj proceni da je gladno) pa se pribegava hranjenju i pre nego što se sistem za varenje oporavio. Hrana je važna stavka, ali tek nakon što se smiri nagon na povraćanje. Obično dete (pogotovo malo) zaspi nakon što mu lakne i tada ga ne treba dirati, čak ni radi elektrolita!

Autor:

Dr Mirjana Stanković, specijalista pedijatrije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još