Letnji univerzitet “Balkan Beats“

-

Studentska i evropska organizacija AEGEE Niš organizuje jedan od najvećih projekata ove organizacije na evropskom nivou pod nazivom Letnji univerzitet (Summer University). Projekat je počeo u Sofiji 3. avgusta, a završiće se u Nišu 17. avgusta.

Letnji univerzitet je tradicionalni i najveći projekat AEGEE Europe-a, koji se organizuje širom Evrope još od 1986. godine. Svake godine se održava preko 90 Letnjih univerziteta u preko 160 gradova, za koje se prijavi oko 5000 studenata. Ovaj projekat, pre svega, predstavlja platformu za kulturnu razmenu, upoznavanje Evropljana sa Evropom. To je prilika za mlade da osete bogatstvo različitosti evropskog kulturnog nasleđa, kao i da se povežu kroz zajedničke društvene i kulturne vrednosti i time rade na ideji stvaranje Evrope bez granica i predrasuda.

 Učesnici će moći da upoznaju nau kulturu, istoriju i tradiciju. Preko interaktivnih radionica i predavanja, učesnici će uživati u čarima naše izvorne muzike, narodnih igara, a isto tako i modernih plesova, koji će im približiti Srbiju iz tog ugla. Jedan od predavača biće Oliver Katić, a podršku ovom projektu dali su i Nishville, Swisslion, Coca-cola, kao i Narodni muzej iz Niša.

 Projekat se sastoji iz dva dela. Prvi deo je statiran u Bugarskoj, u trajanju od 3. do 10. avgusta u Sofiji i Plovdivu. Drugi deo projekta je od 10. do 17. avgusta na Kopaoniku i u Nišu.

J. S. i J. S.

Najčitanije