Letnje obrok salate – recepti

Na ovoj  vreloj temperaturi, vrelih dana, verujem da većina razmišlja kao ja – samo mi još fali i zadržavanje u kuhinji uz vreo šporet! Zato su letnje obrok salate idealna kombinacija – em zdrave i lagane, em se brzo prave pa je zadržavanje u kuhinji minimalno.

Letnje salatePored toga sto su salate savršena opcija pripremanja jednostavnih letnjih porodičnih obroka, a pre svega večere, one su i jedan od najboljih načina da se iskoristi ukusno sezonsko voće i povrće. Kombinacija je beskrajno – od klasičnih, preko zdravih opcija, do salata nesvakidašnjih kombinacija ukusa.

Dakle, evo recepta za letnje salate za svačiji ukus, raspoloženje i priliku!

Kombinovana letnja salata

Kombinovana letnja salata

 

Ova salata je ukusan izbor za bilo koji događaj. Pored toga, veoma se lako pravi. Dresing: dobro promeša/izmućkaj – 1/3 šolje balzamiko sirćeta, 1 kašičicu senfa i 2/3 šolje maslinovog ulja.
Potrebni sastojci za salatu: glavica zelene salate, 4 tvrdo kuvana jaja sečena na četvrtine, 150 gr čeri paradajza sečenog na pola (može i obican paradajz sečen na cetvrtine), 350 gr kuvane piletina isecene na kockice, 150 gr krupno izmrvljenog feta sira, 1 avokado tanko narezan i 8 reznjeva preprzene slanine. Na velikom tanjiru, prvo stavi krupno rezanu zelenu salatu, zatim ređaj redove od navedenih sastojaka. Posoli, pobiberi, pa prelij dresingom i ukrasi sa 2 kašike iseckanog vlasca. Posluži i uživaj!

Meksička letnja salata

Ova salata je za sve ljubitelje meksičke kuhinje! Potrebni sastojci : 3 šolje kukuruza, 1 šolja proceđenog crnog pasulja iz konzerve, 2 seckane crvene paprike, 1 seckani avokado, 1/2 seckanog crvenog luka, 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja i 1/2 kašičice kima. Ubaciti sve sastojke u veliku činiju. Dodati sok od 2 limete i mešati zajedno. Ukrasiti peršunom.

Letnja salata sa avokadom i tunjevinom

Ova salata od avokada i tunjevine ima jednostavnu i iznenađujuću kombinaciju sastojaka, može biti poslužena za večeru, čak i kao ručak jer je puna je proteina, a uz to se brzo priprema. Sastojci za salatu: oko 400 gr isceđene tune, veći narezani krastavac, 2 velika ili 3 srednja avokada narezana 1 crveni luk srednje veličine tanko narezan, veća veza seckanog svežeg peršuna,  sok od jednog limuna, 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja 1 kaščica morske soli i malo mlevenog crnog bibera. U velikoj činiji za salatu pomešaj sve sastojke. Jednostavno zar ne? Avokado daje salati kremast ukus, pa nema potrebe za majonezom. Sok od limuna i peršun joj daju neverovatan svež ukus.

Letna salata sa piletinom, slaninom i avokadom

Ovo je istovremeno osvežavajuća, slatka i ukusna salata. Šta još možeš poželeti? Najpre treba pripremiti marinadu na sledeći način: umuti zajedno 1/3 šolje meda, 3 kašike senfa, 2 kašike maslinovog ulja, 1-2 kašike jabukovog sirćeta ili belog sirćeta i 1 kašičicu mlevenog belog luka. Još je potrebna piletina, slanina, avokado, zelena salata, paradajz, kukuruz i luk.
Polovinu marinade sipaj u plitku posudu preko pilećeg file i ostavi da se marinira dva sata. Drugu polovinu koristi kao preliv. Zagrejati tiganj sa malo ulja na srednjoj temperaturi. Peći piletinu sa obe strane da se ispeče i postane zlatna i hrskava. Izvaditi piletinu i na malo ulja propržiti slaninu dok ne postane hrskava. Piletinu narezati na trake i dodati seckane ostale sastojke. Sipati ostatak marinade kao preliv preko salate i dodati narezanu slaninu. Po želji još malo posoliti. Ne sumnjam da ćeš uživati u zanimljivom ukusu!

Letnja salata sa lubenicom i feta sirom

Zvuči zanimljivo, zar ne? Nemoj zaboraviti da lubenica spada u povrće. Lubenica sa krastavcem je izuzetno osvežavajuća kombinacija. U maloj činiji, umuti maslinovo ulje, crveni vinsko sirće i so. U veliku posudu za posluživanje ubaci narezanu lubenicu, krastavac, izmrvljenu fetu, crveni luk i nanu. Prelij preko toga pripremljeni dresing. Ova letnja salata takođe savršeno ide uz  piletinu na žaru, ili bilo koje drugo meso čak i uz hamburger. Salatu možeš pripremiti i sa mocarela sirom, a odlična je sa kozjim sirom. Probaj, nećeš se pokajati!

Letnja salata sa biftekom

salata sa biftekom

Ova salata u potpunosti može zameniti bilo koji obrok. Potrebni sastojci: maslinovo ulje, 400 gr bifteka, sok od 2 mala limesa, kašičica kumina, kašičica origana, morska so, kukuruz, isceđen crni pasuljiz konzerve, čeri paradajz sečen na polovine, 2 narezana zelena luka. Priprema: u velikom tiganju na srednjoj temperaturi  zagrejati 1 kašiku ulja. Utrljajti u biftek  začine, pa ga ubaciti u tiganj. Ispeći dobro sa obe strane. Kad je pečen izvaditi i ostaviti da se prohladi, a zatim ga iseći na šnitove. U međuvremenu, napraviti preliv: U maloj činiji, umutiti zajedno maslinovo ulje, sok od limete, kumin, i origano, i začiniti solju. U činiju za salatu dodati pečeni biftek, kukuruz, crni pasulj, paradajz i zeleni luk. Začiniti morskom soli po potrebi.

Letnja salata sa avokadom i paradajzom

Letnja salata sa avokadom i paradajzom

Evo još jedne lagane letnje salate. Potrebni sastojci: ekstra devičansko maslinovo ulje, sok od 1 limuna, kumin,  prstohvat soli, sveže mleveni crni biber, 3 avokada isečena na kockice, čeri paradajz prepolovljen, 1 mali krastavac sečen na kockice, kukuruz  šećerac, usitnjeni peršun.  U maloj činiji umutiti zajedno ulje, sok od limete i kumin. Začiniti solju i biberom. U velikoj posudi za posluživanje ubaciti narezani avokado, paradajz, krastavac, kukuruz, i peršun. Preliti dresingom i odmah poslužiti.

Nemačka salata sa krompirom

Potrebni sastojci 600-700 gr krompira isečenog na krupne kocke, 6 režnjeva slaninice, 1 crveni luk sitno iseckan, 2 kašike jabukovog sirćeta, kašika vode, kašika maslinovog ulja, pola kašike senfa, malo soli, šećera, sveže mleveni crni biber, narezani zeleni luk.
Priprema: Skuvati krompir i ostaviti da se iscedi i prohladi. Slaninu propržiti da bude hrskava, i izvaditi na salvetu da upije masnoću, nakon toga je iseckati. Prodinstati  crveni luk da omekša, oko 3 minuta. Umutiti u jabukovo sirće, vodu, maslinovo ulje, senf i šećer i ubaciti u dinstani luk, na laganoj vatri minut-dva, zatim posoliti i pobiberiti. Pomešati sa narezanim zelenim lukom, a zatim sipati polako mešavinu preko krompira i slaninice. Poslužiti toplo.

Salata sa lososom, avokadom i slaninom

Salata sa lososom, slaninom i avokadom

Kombinacija lososa, slanine i avokada je neverovatna, a domaći kremasti dresing upotpunjuje celo jelo!

Posoliti i pobiberiti oko 750 gr lososa, pa ga peći u rerni oko 20 minuta, dok krajevi ne postanu hrskavi. Iseckati zelenu salatu, dodati prepolovljen čeri paradajz, seckanu slaninicu, prepečene kockice hleba, avokado isečen na kockice. Preliti domaćim dresingom napravljenim  na sledeći način: izmešati 3 kašike majoneza sa dve kašike grčkog jogurta, pa dodati sok od jednog limuna, sitno iseckan beli luk – 2 češnja, kašiku belog vinskog sirćeta i kašiku meda. Usitniti lososa i ubaciti zajedno sa dresihgom.

Poslužiti odmah.

Kao što i sama vidiš, ima bezbroj kombinacija. Verujem da si pronašla bar jednu po svojoj meri 🙂

Prijatno!

Reference:

delish.com

natashaskitchen.com

 

 

Napiši komentar

Unesi komentar!
Please enter your name here