Koliko kilograma je zdravo da se izgubi na mesečnom nivou

prirodno-mrsavljenje

Odgovor na ovo pitanje verovatno bi bio individualan, a definitivno je da on zavisi pre svega od mnogobrojnih faktora svakog od nas. Tu se misli pre svega na pol, godine, visinu, telesnu težinu, pa i konstrukciju tela kao i opšte zdravstveno stanje. Neka smernica koju preporučuju nutricionista jeste da je poželjno gubiti od 0,5 do 1 kilograma nedeljno što bi otprilike značilo da je to od 2 do 4 kilograma na mesečnom nivou.

Nikako se ne upuštajte u priču koja vam omogućava ogroman gubitak kilograma na nedeljnom ili mesečnom nivou, jer ekstremni gubitak težine može dovesti do gubitka mišićne mase, gubitka vode kao i narušavanje opšteg zdravlja. Naravno, bitno je da tokom perioda skidanja kilograma vodite računa i na ostale faktore, kao što su fizička aktivnost, zdrava ishrana kao i dodatna motivacija i podrška najbližih da ostvarite svoj cilj.

Kako prirodno smršati?

Na našem tržištu postoje brojni preparati koji su tu da pomognu u skidanju kilograma, ali je jako bitno da se u ovu svrhu koriste isključivo prirodni lekovi za mršavljenje.

Ipak za zdravo mršavljenje potrebno je i da se uspostavi uravnotežen pristup koji uključuje mnogobrojne faktore u samom načinu života.

Ishrana je definitivno broj jedan, a naša preporuka je da se fokusirate na ishranu koja je bogata hranljivim materijama. Tu se misli na konzumaciju različitih namirnica koje sadrže povrće, voće, žitarice, proteine niskog sadržaja masti (kao što su piletina i riba), ali i konzumacija zdrave masti (kao što je avokado, maslinovo ulje, orašasti plodovi i sl). Naša je preporuka da maksimalno izbacite ili bar da ograničite unos prerađene hrane, takozvane fast food hrane, konzumaciju alkohola, gaziranih pića i slatkiša.

Ša ja kalorijski deficit?

Ukoliko ste tražili informacije o zdravom mršavljenju sigurno je i da ste naišli na ovaj termin. U pitanju je gubitak telesne težine koji zahteva jednostavno stvaranje kalorijskog deficita. U praksi to znači da treba unositi manje kalorija nego što trošimo tokom dana. Ipak važno je i da ne preteramo sa kalorijskim deficitom kako bismo izbegli ektremno niski unos kalorija, jer ovo može biti izuzetno štetno po naše zdravlje.

Naravno, fizička aktivnost nešto je što je jako važno i bitno tokom procesa gubitka telesne težine. Ukoliko kombinujete kardiovaskularne vežbe kao što su trčanje, vožnja bicikla, plivanje kao i vežbe snage brže ćete sagoreti kalorije, ali i poboljšati metabolizam i očuvati mišićnu masu. Ukoliko ste  u mogućnosti angažujte personalnog trenera koji će vam napraviti plan vežbanja tačno prema vašim potrebama.

Motivacija je jako bitna u mršavljenju

Jedan od načina motivacije jeste i da pratite svoj napredak, odnosno vodite i evidenciju o težini, ishrani, vežbanju i generalno napretku kako biste bili svesni svojih trenutnih navika, postignuća kao i krajnjih ciljeva. Na taj način ćete održati svoju motivaciju, ali i prilagoditi svoj plan ukoliko je tako nešto potrebno.

Ono što takođe “ubada” prilikom motivacije jesu i lične fotografije, pa se trudite da se bar jedanput dnevno slikate ispred ogledala i dodatno motivišete ali i podsetite sebe zbog čega želite da uspete.

Ne zaboravite ni na strpljenje, jer je izuzetno bitno da vaš pristup gubitku težine bude i održiv na duže staze. Dakle, izgradite zdrave navike u ishrani, napravite plan vežbanja odnosno fizičke aktivnosti a sve sa krajnjim ciljem da dođete do željene težine.

Ne očekujte brze rezultate, jer je najzdraviji postepen i stabilan gubitak težine.

S obzirom na to da je svako od nas jedinstven, najbolje je da se za proces mršavljenja konsultujete sa nutricionistom kako biste dobili i personalizovane smernice za gubitak telesne težine.

Koliko su dobri prirodni lekovi za mršavljenje?

Prirodni lekovi u procesu mršavljenja mogu biti korisni kao podrška novom načinu života, ali ne možete ni očekivati da će oni sami od sebe dovesti do gubitka kilograma. Svakako je bitno da promenite dosadašnji način života.

Na primer zeleni čaj za mršavljenje se veoma često povezuje u ovom kontekstu jer sadrži antioksidanse i kofein koji mogu da nam ubrzaju metabolizam, ali i pomognu u sagorevanju masti.

Postoje i neka istraživanja koja pokazuju da ukoliko konzumiramo jabukovo sirće pre obroka ono može smanjiti apetiti i pomoći nam u kontroli gladi. Ipak, ovi efekti su obično manji i nije baš najjasnije koliko je dugotrajan uticaj na gubitak telesne težine.

Jedinjenje poznato kao piperin koje može podržati gubitak telesne težine ima i crni biber, a na taj način biće nam stimulisan metabolizam kao i olakšano sagorevanje masti. Ipak, efekat je minimalan za razliku od na primer cimeta koji ima direktan uticaj na kontrolu telesne težine.

Prirodni lekovi mogu imati različite efekte na svakog od nas, i individualna je efikasnost od čoveka do čoveka. Ona se preporučuje kao dodatak zdravom načinu života, gde je uključena redovna fizička aktivnost, izbalansirana ishrana, manje stresa i sl.