• Zdravlje

Koliko dugo traju zaljubljenost i strast?

Ljubav i zaljubljenost – večita tema. Ima li lepšeg osećanja od onog kada ti rade leptirići u stomaku? Zbog ljubavi staje svet, zbog ljubavi se vode ratovi, zbog ljubavi pomeramo planine. Još ako je uzvraćena… sreći nema kraja. Ali, da li sreća sa voljenm osobom zaista može biti beskrajna? Evo šta kažu stručnjaci…

Zaljubljenost je možda najveće savršenstvo prirode. Čak i ako samo vidiš voljenu osobu, srce ubrzano lupa, noge se odseku, lice pocrveni. Ali da li znaš koliko dugo traju zalubljenost i strast?

zaljubljenost

Filmovi nas ubedju da ćemo se osećati ovako zauvek, ali intenzivna romansa ima rok trajanja. Ovakva strast traje najviše dve do tri godine, kaže dr Fred Nour, neurolog i autor knjige “Prava ljubav: kako koristiti nauku za razumevanje ljubavi”.

Sve je u vezi sa hemijom u tvom mozgu – priroda je uredila da strast traje onoliko koliko je potrebno da se rodi i očuva dete. Uprkos ljubavnim srculencima, srce nema nikakve veze sa ljubavlju. Sve u vezi sa ljubavlju se dešava u mozgu, rekao je Nour. To uključuje romansu – programiranu da bude prilično kratkotrajna za sve nas.
“Romantika nikada neće trajati doživotno”, rekao je Nour. “Moramo prihvatiti da je zaljubljenost samo faza koja će nestati… Ako to prihvatimo, imaćemo manje razvoda i više srećnih ljudi.”

Ljubav ima četiri faze:

1. Selekcija partnera

U ovoj fazi biramo osobu sa kojom želimo biti. Većina to radi nesvesno, vođena instiktom, rekao je Nour. Osoba koja nas je privukla u sobi punoj ljudi, na osnovnom biološkom nivou, privlači nas zato što naše telo reaguje da će naši geni pomešani sa genom te osobe stvarati vrlo zdravu decu.

2. Romantika i zaljubljivanje

“Ovo je faza o kojoj svi pričaju, svi filmovi, svi romantični romani, jer je zabavno, uzbudljivo i senzacionalno”, rekao je Nour. “U ovoj fazi ne vidimo stvarnost – ljubav je slepa. Vidimo ljude kako želimo da budu, a ne kako zaista jesu. ”
Hemijske supstance koje se zovu monoamini stvaraju leptiriće u stomaku kada smo sa svojom voljenom osobom, ili kad samo pomislimo na nju. Uživajmo zato što će ova intenzivna osećanja nestati za nekoliko godina, rekao je Nour.
Ova faza ima važnu svrhu: priprema vas za istinsku ljubav kroz život. Ako se zaista ne zaljubite u svog partnera, nećete biti pripremljeni za tu poslednju fazu, rekao je Nour.

3. Otrežnjenje od zaljubljenosti

Svi prolaze kroz ovu fazu, čak i najstrastveniji parovi koje znamo. Ako se fokusiramo skoro isključivo na romantičnu ljubav, može biti vrlo uznemirujuće kada shvatiš da su leptirići nestali, strast je nestala, a partner ti više ne ubrzava puls.

Iskoristi ovu fazu kao priliku da vidiš svog partnera onakvog kakav je zapravo i odlučiš da li si napravio/la pravi izbor.

“Priroda je tako uredila sa razlogom: kada izgubimo hemiju koja nas čini euforičnim, počinjemo da viditmo stvarnost”, reče Nour. “Ovo je faza preispitivanja. Ako misliš da si sveukupno napravio/la dobar izbor –  to je to”.

Ljudi koji jure romansu i rastaju se u trenutku kada izađu iz zaljubljenosti,  neće nikada doživeti istinsku ljubav, rekao je. Ali ako zaista shvatiš da si napravio/la grešku, ovo je možda vreme da se rastanete i da pokušaš sa novim partnerom. Ako ne raskineš zbog nedostatka ljubavi, ne možeš se zaljubiti u nekog drugog jer je ljudski mozak programiran da voli jednu osobu u trenutku.

4. Prava ljubav

Ako odlučiš da je tvoj partner i dalje prava osoba za tebe nakon što se strast završi, na putu si da pronađeš pravu ljubav. Sve se dešava postepeno i polako: pravu ljubav obično počneš da osećaš jednu ili dve godine nakon prethodnih faza. Tvoja osećanja će nastaviti da rastu dublje tokom godina.

Vođeni hemijom – tzv. nonapeptides, ova faza obezbeđuje duboku vezu između tebe i tvog partnera – prirodni način vašeg održavanja kako bi se brinuli o svojoj deci sve dok ne budu odrasli, rekao je Nour.

Rezultat je srećniji, jači i trajniji odnos. To je prava ljubav.

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još