• Zdravlje

Kako uređaji utiču na naš mozak?

Da li vam se dešava da nemirno spavate, iscrpljeni ste kada ustanete, gubite ravnotežu, osećate malaksalost? A, jeste li se pitali od čega je to? Šta ćete reći kada saznate da je to od telefona, kompjutera ili televizije?

Izgleda da su roditelji imali pravo kada su nam kao deci govorili da ne gledamo televiziju pred spavanje ili da ne koristimo telefone u krevetu. Profesor psihijatrije Dan Siegel objasnio je koliku štetu mozgu mogu da nanesu uređaji poput telefona, tableta ili komputera ukoliko se koriste neposredno pre spavanja.

U suštini, gledajući u osvetljene ekrane pre spavanja, šaljemo poruku mozgu da želimo ostati duže budni. Kada dođe vreme za odlazak u krevet, mozak počinje da luči melatonin koji dozvoljava da se isključimo i zaspimo. Međutim, konzumacija digitalnih informacija sprečava normalno funkcionisanje moždanih ćelija, što dovodi do otežanog uspavljivanja, pa čak i nesanice.

Ali, šteta se ne ogleda samo u umoru koji osećate sutradan. Ostajući prisilno budni, ne dozvoljavate neuronima da se odmore, kao ni glijalnim ćelijama nervnog tkiva da se očiste od toksina koje su neuroni prikupili u toku dana.

Siegel savetuje da sat pre odlaska na spavanje pogasite sve ekrane i dozvolite telu i mozgu da se na miran način ugase.

Odmorite se!

Izvor: www.kliker.tv

Nikolić Katarina

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još