• Lepota

Kako da ubrzam rast kose – 10 najboljih saveta

Neke od nas se jednostavno rode sa predivnom kosom, a za neke priroda i nije baš bila tako darežljiva pa je potrebno malo truda. Na svu sreću, uz pravilnu negu i poštovanje odredjenih pravila moguće je da ubrzamo rast i da imamo lepu, negovanu kosu.

Efekte ćeš videti odmah nakon primene samo jednog od ovih 10 saveta. 1 day.

Postoji 10 jednostavnih koraka koji se mogu primeniti da se rast kose ubrza a da kosa postane lepa i bujna.

 1. Redovno šišaj kosu


  Frizerka šiša devojku
  Da, dobro si pročitala, za lepu, dugu i zdravu kosu potrebno je često šišanje, iako ti se to možda čini nelogično. Neredovno šišanje može uticati da krajevi budu procvetali, polomnjeni, što može dovesti do gubitka dužine kose – da ne spominjem sjaj, volumen i glatkoću.

 2. Ne preteruj sa izbeljivanjem kose


  Plavi pramenovi
  Koliko god želela platinastu kosu, prelazak od tamnije nijanse do svetlo plave boje mogao bi osujetiti tvoju želju za dugačkom kosom. Kada je kutikula kose oštećena od izbeljivača, dešava se da krajevi budu oštećeni i „izlomljeni“. Što je manje hemijskih tretmana to će ti kosa bolje rasti.

 3. Očešljaj kosu pre spavanja


  Devojka četka kosu
  Odlazak u krevet sa neočešljanom kosom ti može izgledati primamljivo kada si umorna, ali nekoliko brzih poteza četkom kroz kosu može biti sjajno za njeno zdravlje. Češljanje, počev od korena, ima izuzetno veliki uticaj na rast kose. Koristi četku od prirodnih dlaka po mogućstvu, da bi ravnomerno raspoređivala prirodno ulje kose, kako bi kosa bila prirodno hidratizovana. Ovaj jednostavan korak svake večeri povećava cirkulaciju, što pomaže da koren kose postane zdraviji, a samim tim i da kosa brže raste.

 4. Konzumiraj namirnice bogate proteinima


  Namirnice bogate proteinima
  Imati dugu, jaku kosu ne zavisi samo od toga koje proizvode stavljaš na kosu, važno je i  koju hranu uneseš u organizam. Da bi podstakla rast kose, mora da je „nahraniš iznutra“. Pokušaj da povećaš unos proteina hranom poput ribe, pasulja, orašastih plodova. Hrana bogata proteinima, kao i vitaminima A, C i E, mineralima poput cinka i gvožđa i omega-3 masnim kiselinama može doprineti bržem rastu i zdravoj kosi.

 5. Izbegavaj sredstva za stilizovanje kose koja isušuju kosu


  Stilizovanje kose
  Izbegavaj čestu upotrebu fena, pegle, figara… svega što pomoću toplote stilizuje kosu. Ako ne možeš bez toga, onda makar smanji temperaturu i uvek koristi zaštitno sredstvo za toplotu. U suprotnom, rizikuješ da oštetiš kosu, što dovodi do loma i procvetalih krajeva, pa rast kose neće imati efekat koji želiš.

 6. Izbegavaj svakodnevno pranje kose


  Žena pere kosu, šampon, pena
  Već sam ranije pisala da prečesto pranje kose može uticati da ti se kosa više masti. Šamponiranje kose najviše dva, eventualno, tri puta nedeljno omogućava da prirodna ulja prodru u kosu, i da se na taj način kosa hidrira i obnavlja. Podseti se in drugih načina kako da sprečiš da ti se kosa brzo masti, ukoliko imaš problem sa masnom kosom.

 7. Koristi vitamine kao dodatak ishrani ako je potrebno


  Ervamatin kapsule za kosu, kožu i nokte

  Ako ti ishrana ne daje očekivane rezultate kada je kosa u pitanju, slobodno počni da piješ vitamine. Potraži multivitamine koji su formulisani i označeni kao „Za kosu, kožu i nokte“, proizvode ih različiti proizvođači. Oni sadrže važne vitamine poput biotina i C i B vitamina koji podržavaju zdravlje kose. Ovi vitamini utiču i na poboljšanje izgleda kože, što je još jedan plus!

 8. Isperi kosu hladnom vodom


  Ispiranje kose tušem
  Vruća voda negativno utiče kako na kožu, tako i na kosu. Zato je potrebno smanjiti temperaturu vode tokom pranja kose. Ispiranje kose hladnom vodom pomaže zatvaranju kutikule, što ojačava kosu.

 9. Izbegavaj češljanje mokre kose


  Devojka češlja mokru kosu drvenim češljom
  Kosa je posebno podložna lomljenju kad je vlažna. Ukoliko baš mora da je očešljaš mokru kako bi razmrsila nekoliko pramenova, počni lagano od krajeva i postepeno kreni prema gore. Nemoj samo češljati gornji sloj – češljaj i kosu ispod. Ako tradicionalne četke nisu za tebe, odluči se za češalj sa širokim zupcima.

 10. Spavaj na svilenoj jastučnici


  Devojka grli beli jastuk
  Svilena jastučnica pomaže da se izbegnu zapetljanost i lomljenje kose. Što manje lomiš svoju kosu, to će ti kosa biti lepša i moći ćeš da joj održavš dužinu koju želiš.

Kako bi ubrzala rast svoje kose, preporučujem da koristiš maske za kosu, a savete o tome pročitaj ovde.

Podseti se i saveta Kako negovatati dugu kosu.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još