Kada ne možete da se naviknete na veštačku vilicu – tu su zubni implantati

zubni implanti

To da se zubi gube usled raznih bolesti ili loše brige o njima, poznato je odavno. I dok je nekada bilo moguće samo ugraditi veštačku protezu, odnosno veštačku vilicu, danas postoje i drugi načini kako se može nadomestiti zub koji nedostaje. Ti drugi načini koji su danas zastupljeni spadaju u implantologiju – ugradnju veštačkih zuba u samu vilicu.

Predispozicije za ugradnju zubnih implantata

Sigurno ste bar jednom čuli da se neko prilično teško navikava na veštačku vilicu, ili da se pak ne može navići nikako. Postoje ljudi koji su sami po sebi gadljivi i ne trpe prisustvo veštačke vilice u ustima. Po pravilu, stariji se nešto teže navikavaju, a mnogima problem predstavljaju naročito donje proteze, kao i one parcijalne.

Da bi se izbeglo mučenje tokom privikavanja, treba potražiti alternativu, ako je ona moguća, odnosno ispitati da li je pacijent kandidat za ugradnju implantata. A kod pacijenta se oni mogu ugraditi tek nakon što 3D snimak pokaže da je vilična kost adekvatna da može da podrži ugradnju.

Kako se ugrađuju zubni implanti

Kod ugradnje implanata postoje dve faze – jedna podrazumeva ugradnju implanta, odnosno šrafa u viličnu kost, i druga, u kojoj se nakon nekoliko meseci, nakon srastanja šrafa, postavljaju krunice. Procedura se zato ne završava brzo, ali su rezultati koji se na kraju dobijaju nenadmašivi i u pogledu estetike i u pogledu ugodnosti.

Sam proces ugradnje, s druge strane, ne traje dugo – zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a traje u zavisnosti od broja zubnih implantata. S druge strane, i kada se ispostavi da pacijent nije savršen kandidat zbog nedovoljne količine kosti u vilici ili njene visine, nije nemoguće da se ugrade zubni implantati. Tada samo toj proceduri mora da prethodi nadogradnja vilice, što jeste dodatna komplikacija, ali zato omogućava ugradnju implantata.

Za osmeh koji krase zubni implantati Beograd je prava adresa

Mnogi u potrazi za lepim osmehom čak iz inostranstva dolaze u Beograd. Razlog je jasan – kada se ugrađuju zubni implantati Beograd nudi najpovoljnije cene, ali i vrlo kvalitetnu izradu i vrhunske stručnjake. To je ono što se danas naziva dentalnim turizmom, za šta je neophodno da se napravi plan dolazaka.

U prvoj fazi je potrebno svega par dana – jedan dan se ugrađuju implantati, a sutradan se postavljaju privremene krunice. Za trenutak kada se postavljaju trajne krunice, koji dolazi nakon tri ili više meseci (u zavisnosti od slučaja), treba izdvojiti više dana, ali ni to nije neizvodljivo i teško da se organizuje – svega pet do sedam dana. U to vreme spada snimanje za proveru kako su implantati srasli, uzimanje otisaka za krunice ili mostove i njihova izgradnja.

Metode all on 4 ili all on 6 kao rešenje između totalne proteze i zubnih implantata

Ova popularna metoda podrazumeva ugradnju određenog broja implantata, koji služe kao osnova i potpora za druge zube koji se na njih postavljaju. Za ovu metodu vlada najveća zainteresovanost zato što se novi osmeh dobija za samo jedan dan, ali zapravo, procedura je slična ugradnji običnih implantata, samo ih je manje.

Samim tim, cena ovih metoda je i pristupačnija, a isto se nakon nekoliko meseci postavljaju trajne krunice umesto privremenih.