Ja sam navijač i ponosim se time, a oni koji su na derbiju napravili haos to nisu navijači, to su neki drugi, pomešali ste!

-

Još jedan krvavi derbi u nizu, još jedan niz sramotnih prizora poslat u svet. Veliki broj svetskih medija je preneo najružniju sliku naše zemlje, sliku koju smo mi stvorili. Koliko maloletnih klinaca je otišlo sa razbijenom i krvavom glavom svojoj kući? Pitanja koja se uvek vrte kad se ovo desi su: Zašto? Koga treba biti sramota? Ko je kriv za ovakve stvari? Da li će se ovo ponavljati i zašto da?!

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je na 148. fudbalskom derbiju lakše povređeno 35 policajaca, a da su pre, za vreme i posle utakmice priveli 41 osobu. Pronađena je veća količina pirotehničkih sredstava na južnoj tribini stadiona, a po završetku utakmice i kod još pet lica na severnoj tribini. Sa druge strane imamo 20-ak povređenih navijača. Fina statistika. Da podsetimo, radi se o FUDBALU, ovo nije izveštaj ratnog reportera, srećom pa nije bilo žrtava.

Moje prvo pitanje je ZAŠTO se ovo dešava? Bio bih jako zahvalan da mi neki “navijač” odgovori zašto ima potrebu da nekom na utakmici razbije glavu ako taj nosi obeležja drugog kluba ili nosi policijsku uniformu? Da li je i kad ga popusti adrenalin ponosan na to što je nekog “bacio u nesvest” tako što ga je udario šipkom u glavu?

55“A može i ovako” – Izvor fotografije: http://sport.blic.rs/

Ko je kriv za ovakve stvari? Moj konačan odgovor je “država”! Nije država kriva zbog toga što postoje huligani. U svakoj zemlji postoje ljudi koji se slade nasiljem, koji su podložni raznim oblicima udruživanja zarad nasilja, tuče, pa i ubistava. Ali, da li u svakoj zemlji te grupe vode glavnu reč na sportskim priredbama? Dokle će država pokazivati nemoć u ovakvim situacijama? Da li čekamo scenu sličnu onoj koja se desila na stadionu „Hilzboro“ u Šefildu kada je poginulo 96, a povređeno 766 navijača Liverpula? Ovaj problem je sistemski problem, kao i mnogi drugi u našoj zemlji. Može se rešti samo merama koje će se strogo i BEZ IZUZETAKA sprovoditi.

navijac krvavIzvor fotografije: www.sport.blic.rs/data/

Da li će se ovo ponavljati i zašto?! Ponavljaće se jer 10 krivičnih i 20 prekršajnih prijava nisu sistemsko rešenje. Rešenje se mora sprovesti od strane najbitnijih institucija, pre svega zakonodavnih, zatim preko policije i na kraju sudstva. U svakom suprotnom slučaju, ako zakaže jedna od karika u ovom lancu, iznova ćemo gledati krvave prizore jer se tako ovakvim ljudima daje sloboda da naprave haos kad god to požele.

Mnogo pitanja a malo odgovora, malo promena. Navijač voli svoj klub, bodri ga, raduje se uspesima, a tuguje kad dođe do neuspeha. Ako si došao sa namerom da nekom razbiješ glavu, a ne da uživaš u sportu, ti onda ni ne voliš taj sport pa samim tim ne bi ni trebalo da sebe nazivaš navijačem. Sa druge strane nemaš ti pravo da sramotiš i moju zemlju, nemaš ti pravo da skrnaviš izraz “navijač”.

Ja sam navijač i ponosim se time, bodrim svoj klub, radujem se, plačem od sreće i tuge, navijam, pa opet poštujem protivnika! A oni koji su na derbiju napravili haos to nisu navijači, to su neki drugi ljudi, pomešali ste.

Izvor naslovne fotografije: http://sport.blic.rs/Fudbal/Domaci-fudbal

S. Ć.

Najčitanije