• Zdravlje

Evo šta se stvarno dešava kada “lomite” zglobove na prstima

Zglobovi na rukama

Ako ste se ikada pitali šta se dešava kada lomite prste, sada možete da vidite kako to “dubinski izgleda”. Jedan video sa Jutjuba koji sadrži snimke skenera to opisuje veoma slikovito.

U trenutku puckanja stvara se nešto slično vakuumu i oslobađa se poznati zvuk.

Zglob je mesto na kome se spajaju dve ili više kosti, koje su povezane hrskavicom. U samom zglobu se nalazi gusta, beličasta, tzv. sinovijalna tečnost. Ona ima ulogu “ulja za podmazivanje”, jer smanjuje trenje između kostiju.

Prilikom pucketanja prstiju, vrećica zaštitne tečnosti se rasteže, što dovodi do stvaranja mehurića u sinovijalnoj tečnosti. Pucanje tih mehurića stvara prepoznatljiv zvuk.

O ovom medicinskom fenomenu sproveden je mali broj istraživanja. Naučnici tvrde da to u velikoj meri oštećuje zglobove, dok je prema studijama to potpuno bezopasno, pa čak predstavlja i signal da su vam zglobovi zdravi.

Ova teorija potiče od kanadskog istraživača koji je koristio magnetnu rezonancu da bi video šta se dešava kada lomite prste.

Pogledajte šta se dešava prilikom “puckanja” prstiju:

Izvor: Bilc.rs

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još