Evo kako da prevaziđite strah od nepoznatog

uplasen-pogled

Sve ono na šta smo navikli, naša svakodnevna rutina, predstava o sebi i drugim ljudima, način razmišljanja, predstavljaju oazu gde smo ušuškani i gde se osećamo zaštićeno. Tu spadaju i sitnice poput omiljene hrane, restorana, isti put do kancelarije ili omiljeno mesto za šetnju.

Ta sigurna zona naziva se zona komfora, i često ju je teško napustiti i probati nešto novo. Zašto je tako teško? Kako promeniti navike? Ovo su česta pitanja onih koji žele novine, ali se plaše da se uhvate u koštac sa promenama.

Sve ovo je normalno, jer navike su ono što je svojstveno svakom čoveku. Međutim, mnoge stvari se rade automatski, a promene se smatraju ponekad neprijateljima. Ipak, promene su poželjne. Promene pomeraju naše granice i daju nam određenu dozu adrenalina, što sve čini uzbudljivim.

Ne treba sebe da posmatrate kao nesposobne i kukavice, kao one koji ne idu dalje od postavljenih granica. Budite odvažni i napravite prvi korak ka novim prilikama, i dajte sve od sebe da uspete na tom putu. Vredi probati, zar ne?

Promene u rutini – izađite iz zone komfora

Rutina je naša svakodnevnica. Ali promene koje preduzmete, ne moraju biti drastične, već postepene. Promenite stalnu rutu putovanja na posao, probajte novi hobi, izađite na neka nova mesta. To neka bude početak promene i izlaska iz zone komfora. Ukoliko ste napeti i pretrpani obavezama, možete naučiti neku tehniku disanja ili krenuti da nešto trenirate, kako biste se oslobodili stresa.

Ovo će svakako pozitivno uticati i na vaše zdravlje. Tako da ćete od ovoga imati dvostruku korist. Sve ove male promene, koje ćete primenjivati svaki dan postaće vaša nova navika, i lakše ćete prihvatati promene u budućnosti.

Ne plašite se da se suočite sa izazovima, jer ćete ih na taj način prevazići. Izazov može biti strah od nečega. Probajte da se suočite sa strahom, jer na kraju krajeva možda i ne bude tako teško. Najvažnije je da budete strpljivi, i da ne odustajete ukoliko naiđete na prepreke. Ljudi koji su se odlučili da napuste svoju zonu komfora, ubrzo su se uverili u benefite svega novog u njihovom životu.

Ojačajte samopouzdanje

Svako treba da veruje da ima sposobnost da se suoči sa svakom situacijom, i promenama koje te situacije nose. Zato uvek treba raditi na svom samopouzdanju, stalno ga nadograđivati i verovati u sebe. Sa verom u sebe možemo krenuti u nepoznato i boriti se sa izazovima na tom putu.

Rizike koje ćete preduzimati na tom putu, smatrajte samo šansom da unapredite sebe. Svako voli uspeh, i činjenicu da je sve postigao svojim trudom. Čak i da ne uspete, nema veze, nemojte se predati, već shvatite to kao iskustvo više i nastavite sa promenama.

Izlazak iz zone komfora širi naše vidike, menja naše navike i ponašanje. Ne odlažite ništa, već sve počnite sada. A uspeh vam niko ne može garantovati, ali u tome i jeste draž. Jer testiraćete sebe i svoje sposobnosti, naučiti nove veštine i steći nova znanja. A znanje nikako ne može biti promašaj, svako znanje se kad tad isplati. Zato, nema čekanja, samo vera i pozitivan stav.

Za još zanimljivih i korisnih saveta, pratite naš portal magazinzdravo.rs.