• Zdravlje

Doziranje lekova na bazi paracetamola

Ukoliko je paracetamol Vaš izbor leka za temperaturu onda trebate znati kako dozirati lekove na bazi paracetamola.

Lekove na bazi paracetamola treba dozirati po mililitrima, slično kao Brufen od 100mg/5ml, mada je jačina svih paracetamola po 120mg u 5ml tako da je jasno da za paracetamol ide 12mg po kilogramu težine (maksimalno 15!).

Znači, za dete od 10kg – 5ml Panadola, Febriceta, Paraceta ili Paracetamola (i dalje sve kao Brufen sirup od 100mg). Za Efferalgan koristite baždarenu kapaljku po kilaži, što uvek preporučujem.

Efferalgan sirup
Sirup Efferalgan

Panadol sirup
Sirup Panadol

Čepići su takođe na bazi paracetamola: Efferalgan od 80mg i 150mg, kao i Febricet od 200mg. Za bebu od 6kg (i naviše) može se dati Efferalgan od 80mg, a za 10kg i više od 150mg. Febricet od 200mg se daje deci koja imaju bar 14kg.

Eferalgan cepici protiv temperature
Eferalgan cepici protiv temperature

To su približno maksimalne doze i ne smeju se davati vise od 4 puta dnevno. Ako imate potrebe za više od toga, kombinujte sa Brufenom – naizmenično…

Ako se kilaža vašeg deteta ne uklapa, a potrebna vam je maksimalna doza, čepići se mogu i skratiti. Uvek se reže onaj zadnji deo, nikada vrh. Mogu se dati i dva čepića ako je kilaža velika, a dete npr povraća.

Ako je potrebno staviti čepić i detetu težem od 50kg (što je retko) onda je bolje koristiti Diklofen čepiće od 50mg (50mg za 50kg).

Za decu školskog uzrasta (od 20- 40kg) mogu se koristiti efervete (šumeći oblici) Efferalgana od 330mg. Rastvaraju se u čaši vode, soka ili čaja.

Sumece eferalgan tablete protiv temperature

Za dete još malo starije i teže od 35kg mogu se koristiti tablete i šumeće i obične od 500mg – Efferalgan, Panadol, Paracet, Febricet. Šumeće tablete brže deluju…

Paracetamol tablete

I za gojazne adolescente spas – preparati koji sadrže 750, čak i 1000mg paracetamola, ali zbog drugih sastojaka (jer se radi o kombinovanim preparatima – Coldrex, Fervex, Influrix, Tylol Hot…) se strogo treba pridržavati uputstava kod korišćenja ove vrste lekova.

Reference:

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

Autor:

Dr Mirjana Stanković, specijalista pedijatrije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još