Doziranje lekova na bazi paracetamola

-

Ukoliko je paracetamol Vaš izbor leka za temperaturu onda trebate znati kako dozirati lekove na bazi paracetamola.

Lekove na bazi paracetamola treba dozirati po mililitrima, slično kao Brufen od 100mg/5ml, mada je jačina svih paracetamola po 120mg u 5ml tako da je jasno da za paracetamol ide 12mg po kilogramu težine (maksimalno 15!)

Znači, za dete od 10kg -5ml Panadola, Febriceta, Paraceta ili Paracetamola (i dalje sve kao Brufen sirup od 100mg). Za Efferalgan koristite baždarenu kapaljku po kilaži, što uvek preporučujem.

 

Čepići su takođe na bazi paracetamola: Efferalgan od 80mg i 150mg, kao i Febricet od 200mg. Za bebu od 6kg (i naviše) može se dati Efferalgan od 80mg, a za 10kg i više od 150mg. Febricet od 200mg se daje deci koja imaju bar 14kg.

Eferalgan cepici protiv temperature

 

To su približno maksimalne doze i ne smeju se davati vise od 4 puta dnevno. Ako imate potrebe za više od toga, kombinujte sa Brufenom – naizmenično…

Ako se kilaža vašeg deteta ne uklapa, a potrebna vam je maksimalna doza, čepići se mogu i skratiti. Uvek se reže onaj zadnji deo, nikada vrh. Mogu se dati i dva čepića ako je kilaža velika, a dete npr povraća.

Ako je potrebno staviti čepić i detetu težem od 50kg (što je retko) onda je bolje koristiti Diklofen čepiće od 50mg (50mg za 50kg)

Za decu školskog uzrasta (od 20- 40kg) mogu se koristiti efervete (šumeći oblici) Efferalgana od 330mg. Rastvaraju se u čaši vode, soka ili čaja.

Sumece eferalgan tablete protiv temperature

Za još malo starije i teže od 35kg mogu se koristiti tablete i šumeće i obične od 500mg – Efferalgan, Panadol, Paracet, Febricet. Šumeće tablete brže deluju…

 

paracetamol tableteI za gojazne adolescente spas – preparati koji sadrže 750, čak i 1000mg paracetamola, ali zbog drugih sastojaka (jer se radi o kombinovanim preparatima – Coldrex, Fervex, Influrix, Tylol Hot…) se strogo treba pridržavati uputstava kod korišćenja ove vrste lekova.

 

Autor:

Dr Mirjana Stanković, specijalista pedijatrije

Napiši komentar

Unesi komentar!
Please enter your name here