Dijeta i jelovnik raznovrsnih ukusa sa kojim provereno gubis 4 kg za 14 dana

-

Evo predloga za novu super dijetu! Izgubite 4 kilograma za 14 dana! Sledeći kinesku filozofiju ravnoteže energije u organizmu možete da doterate liniju, tvrdi francuski dijetolog Evelin Bros. To se postiže ravnotežom ukusa (kiselo, gorko, slatko, ljuto) i energije koju stvara pet osnovnih elemenata: drvo, vatra, zemlja, metal i voda. Idealan meni treba da sadrži pet ukusa koji hrane odgovarajuće organe u ljudskom telu – jetru, srce, pluća, slezinu i bubrege, i tako aktivira njihovu energiju.

Kako da izgubite 4 kilograma za 14 dana - nova super dijeta
Kako da izgubite 4 kilograma za 14 dana – nova super dijeta

Doručak nove super dijete

Svih četrnaest dana doručak je isti.

Ujutru najpre popijte veliku čašu sveže ceđenog soka od pomorandže ili grejpa, ako vam to smeta onda popijte posle soka čašu obične vode sobne temperature. Zatim popijte crnu kafu ili biljni čaj i dva-tri komadića dvopeka ili ražanaog hleba premazanog tankim slojem džema.

Džem i kafa
Doručak

Jelovnik za prvu sedmicu dijete

  • Ponedeljak
    Ručak
    Kuvano belo meso sa karijem, barena tikvica i šargarepa i voće.
    Večera
    Dva rovita jaja, salata od svežeg spanaća, kiselo mleko ili parče sira.
  • Utorak
    Ručak
    Ramstek na žaru, kuvana boranija začinjena belim lukom i peršunom, parče sira ili kiselo mleko.
    Večera
    Riblji fileti pečeni u foliji sa začinima i voće.
  • Sreda
    Ručak
    Jagnjeći kotlet na roštilju, svež paradajz punjen sitno seckanim crnim lukom i peršunom, kiselo mleko ili parče sira.
    Večera
    Riblji ražnjići sa salatom od rotkvica, kompot bez šećera.
  • Četrvrtak
    Ručak
    Svinjske krmenadle na teflonu sa timijanom ili nekim drugim začinom, bareni karfiol, kiselo mleko ili parče sira.
    Večera
    Pečeno pile sa začinima (mirođija, peršun, celer), barene tikvice, kompot bez šećera.
  • Petak
    Ručak
    Riba na pari sa limunom, bareni prokelj, sezonsko voće.
    Večera
    Omlet sa paradajzom, pečene paprike, kiselo mleko ili sir.
  • Subota
    Ručak
    Zapečeni punjen paradajz, barene tikvice, kiselo mleko ili sir.
    Večera
    Pečeno pileće ili pačije meso, dinstana repa, voće različite boje.
  • Nedelja
    Ručak
    Svinjski kotlet dinstan sa šargarepom, kiselo mleko ili sir.
    Večera
    Bujon 
    Priprema: U 1 l vode posoljene moskom solju staviti jednu očišćenu šargarepu, jedan praziluk,  2 grančice celera, grančicu majčine dušice, grančicu peršuna, list lorbera, jedan oljušten paradajz i glavicu crnog i čen belog luka. Kuvati dok se ne raskuva i postane gusta smesa. Procediti i samo proceđeni deo piti – bez pasiranja.

Jelovnik za drugu sedmicu dijete

  • Ponedeljak
    Ručak
    Pilće belo meso na roštilju garnirano barenim parzilukom, voće.
    Večera
    Dva rovita jaja garnirana dinstanim povrćem po izboru, čaša kiselog mleka ili parče sira.
  • Utorak
    Ručak
    Svinjska šnicla bez masnoće na teflonu, plavi patlidžan dinstan u paradajz sosu, parče sira ili kiselo mleko.
    Večera
    Riba na roštilju sa pečenom paprikom i barenom šargarepom, komport od breska bez šećera kao dezert.
  • Sreda
    Ručak
    Jagnjeći kotlet sa zelenim začinima, brokuli na pari, kiselo mleko ili komad sira.
    Večera
    Riba pečena u foliji sa dinstanim povrćem po izboru i kompot.
  • Četvrtak
    Ručak
    Krmendla na žaru prelivena sokom od limuna, salata od svežeg povrća po izboru, parče sira ili kiselo mleko.
    Večera
    Pečena piletina garnirana dinstanim pečurkama, voće po izboru.
  • Petak
    Ručak
    Omlet od spanaća, kiselo mleko ili parče sira.
    Večera
    Riblji ražnjići, bareno povrće po želji, kiselo mleko ili parče sira.
  • Subota
    Ručak
    Pileće meso dinstano sa karijem, bareno povrće po želji, parče sira ili kiselo mleko.
    Večera
    Pileće belo meso dinstano sa karijem, dinstano povrće, sir ili kiselo mleko.
  • Nedelja
    Ručak
    Dinstana teleća šnicla, bareno povrće, sveže voće po sopstvenom izboru.
    Večera
    Bujon po gornjem receptu.

Zabranjene su sledeće namirnice:

  • Mlečni prozvodi, izuzev posni kravlji sir i kiselo mleko od obranog mleka.
  • Skrob koji se nalazi u belom hlebu, testeninama, krompiru, sočivu, pasulju i pirinču.
  • Alkohol koji uključuje i pivo.
  • Zabranjeno je dodavanje jelima biljne ili životinjske masnoće.
  • Šećer,  jer ga ima dovoljno u svim namirnicama koje se konzumraju tokom dijete.

Reference:

srpskenovinecg.com

Najčitanije