Dan ljubavi ili Dan vina? Da li si manji pravoslavac ako slaviš Dan zaljubljenih?

Večita polemika, ista pitanja, iste rasprave.

– Ej sutra je Sv. Trifun, zaštitnik vinograda, idemo negde vino da pijemo?
– Ne mogu, vodim devojku u bioskop da gledamo „50 nijansi-siva“, znaš ono, Dan zaljubljenih, Sv. Valentin, cveće i ostalo,  izvini.
– Ne mogu da verujem kakav si, papuča, antipravoslavac! Ja ću u vinograd da idem, kao pravi Srbin! Zbog toga ja i neću da imam devojku! Aj zdravo, zvoni mi drugi mobilni…

( – Da?
– Halo brate, hoćeš sutra sa nama u klub, Veđa Pečenica gostuje, Dan zaljubljenih,  biće puno, možda i nahvatamo nešto?
– Koliko je karta?
– 1000 din!
– Može, dolazim!)

Standardna priča i polemika oko toga, šta slavimo tog famoznog 14.februara. Da li smo antipravoslavci ako ga obeležavamo kao Dan zaljubljenih, ili smo pravi Srbi ako ga ne obeležavamo kao Dan zaljubljenih, već kao dan Sv.Trifuna, zaštitnika sela i naselja, useva, vinograda i gostioničara, ili jednostavno ne slavimo ništa, mislimo da je patetično slaviti bilo kakav dan ljubavi?

Ono što mnogo ljudi ne zna, jeste da srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika, koji je stradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj i kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi. Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu u svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.

 

- SVETI TRIFUN 

 Sveti Trifun je živeo u trećem veku, a rođen je u Kampsadi, u Frigiji. Roditelji su mu bili vrlo pobožni i tu pobožnost su preneli i na svog sina.
U svom životu bavio se domaćom ekonomijom i čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj veri,  po predanju, Bog ga je obdario darom čudotvorstva, te je  svojim molitvama lečio mnoge bolesnike od raznih bolesti.

 Po predanju, Sveti Trifun, je između ostalih iscelio i Gordu, kćerku rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke teške duševne bolesti od koje nijedan lekar  nije mogao da je izleči. Car ga je zbog toga bogato nagradio, ali on je sve svoje darove razdelio siromasima. Za vreme rimskog cara Decija, Trifun je pretrpeo  strašno mučenje i na kraju umro.

 

Sveti Valentin, kako piše vladika Nikolaj, bio je episkop u italijanskom gradu Interamni, gde se proslavio kao iscelitelj brata rimskog tribuna  Frontana i Herimona, sina poznatog filosofa Kratona, čime je mnoge preobratio u hrišćansku veru. Valentin je sa svojim sledbenicima posečen mačem  273. godine, zapisano je u Prologu.

Sveti-Valentin

Po zapadnohrišćanskom verovanju Valentin je mučenik iz 3. veka nove ere. Priznat je kao svetitelj koga su postovale sve mlade devojke nesrećne u  ljubavi. Kada je u starom Rimu, imperator Klaudije II zaključio da su neoženjeni muškarci bolji ratnici od onih koji imaju žene i porodicu, zabranio je  brak mladim muškarcima, kako bi oni bili njegovi potencijalni vojnici. Zato je Valentin u tajnosti venčavao mlade parove, sve dok ga nisu otkrili.  Klaudije je naredio da ga ubiju, što je i učinjeno 14. februara 269. godine nove ere. Po legendi, Valentin je pred smrt poslao slepoj tamničarevoj ćerki  pismo u kojem se nalazio šafran i zahvalnost na njenoj ljubaznosti. Onda se desilo novo čudo, jer ona je progledala posle tog njegovog čudotvornog  pisma.
Veruje se da, od tada muskarci na taj dan svojim “draganama” salju ljubavne poruke.

Ako pogledamo malo dublje u priče  i predanja  o ovim svecima, možemo videti lepe poruke mira i ljubavi, kako sa jedne, tako i sa druge strane. Iako je jedan svetac slavljen kao pravoslavni a drugi kao katolički, priču i duh koji oni, i predanja o njima, nose možemo iskoristiti kao povod da sa nekim provedemo još jedan lep dan, pa svejedno da li se on zvao dan ljubavi, vina, ili nečeg drugog.

Svetoljub

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još