• Zdravlje

Corona Virus

Tekst je objavljen 2. februara 2020. godine

Svedoci smo aktuelne epidemiološke situacije oko nas, u vezi Corona virusa. Ovo je u stvari novo ruho starog znanca, po tome i nazvanom 2019 Novel Coronavirus.

Sam Corona virus i nije tako nov. Epidemija SARS –a je bila 2002. godine u Kini, a MERS je otkriven 2012. u Saudi Arabiji (oba su bila znatno veće smrtnosti). Ostala 4 tipa Corona virusa su sasvim bezazleni, oboljevamo i mi i naša deca svake godine („stomačni virus“, čak slabiji od bilo kog Rota virusa, uz blagu kijavicu i kašalj).

Povremeno se desi da virusi koji uglavnom napadaju životinje, „pređu“ i na ljude. Grip je tipičan primer za to, ali eto i ova 3 tipa Corona virusa. Kad je virus nov, normalno je da su lekari oprezniji, jer su mnoge činjenice nepoznate.

Srećom, sve obično bude pod kontrolom i OPREZNOST mora da zameni STRAH. Panika nikad nije bila dobar saveznik u ovakvim situacijama.

Da, jeste novi virus i još uvek bez vakcine/leka. Kao i većina drugih virusa, pogotovo prve godine pojavljivanja. Do tada, ne dajte virusu da prodre u Vaše telo.

Da, kapljična je infekcija. Ali je dovoljno 1.5m da ne dopre do Vas, pogotovo ako osoba koja kašlje i kija koristi masku ili običnu maramicu.

Da, simptomi su takvi da ne možete znati da li je baš reč o Corona ili nekom drugom virusu. Ali znate da li ste bili u Kini…

Da, jedan slučaj je poznat i da osoba nije bila u Kini. Ali njegova supruga jeste.

Kineskinja sa maskom na licu Corona virus

Treba se ponašati odgovorno (i prema sebi i drugima), ali i razumno. Krajnje je vreme da zapamtimo jednom zauvek da ako ste prehlađeni, imate temperaturu ili se jednostavno ne osećate dobro – ostanite kod kuće! Odmor i san su najbolji lek protiov virusa, uz tople tečnosti i toaletu nosa.

„Pa kako kad radim“ ili „dete ima test sutra“, „koncert je ove godine pa ko zna kad“, „moram da ispoštujem domaćina/cu slave“ itd. Sve ovo nam se obija o glavu. Poslodavci, opametite se! Bolje je da radnik odleži par dana nego da ga posle nema celi mesec kad zaglavi u bolnici i zarazi celi kolektiv. Kolege, recite svojim bolesnim drugarima da ostanu kod kuće. Odradite i njihov posao, jednom će oni to i za Vas uraditi. Profesori, nije svako dete sa izostankom na dan pismenog zadatka prevarant. Može se test i naknadno uraditi.

A za ostale primere, kada napuštamo postelju i kada to nije ni najmanje neophodno već nam se samo čini da nešto važno propuštamo – nema ama baš nikakvog opravdanja! Možda će u gradskom prevozu biti neka trudnica koja to i ne zna. Ili majka sa malim detetom. Ili starica za koju je grip fatalan. Isto i u supermarketu, pošti, banci…

Ako dete ima simptome infekcije disajnih puteva (curenje iz nosa, kašalj) , praćene temperaturom ili bez, ostavite ga kod kuće dok god je kontrola u Vašim rukama. Javite se Vašem pedijatru i zakažite pregled ako ima temperaturu i/ili ako je kašalj uznemiravajući. Do tada, videćete kako se kreće temperatura, a kako kašalj. Kako dete jede, da li može da spava. Simptomatskom terapijom mu pomozite koliko možete. Naći meru je oduvek bilo najteže, pa i ovde. Sve što prevazilazi Vaše mogućnosti, znanja i veštine i za sve što Vas brine – javite se Vašem pedijatru ili dežurnom lekaru, primiće Vas uvek neko kad detetu nije dobro. A ako je sve prošlo dobro i brzo, a dete je školsko, dogovorite sa timskom sestrom kako ćete za opravdanje.

Nema potrebe da nosite masku ako ste zdravi. Masku treba da nose bolesni (ili ako su bili u kontaktu, pa se sumnja da su u inkubaciji), kako bi zaštitili ostale. Ali, ako će Vas to sprečiti da rukama dodirujete lice – samo izvolite. Kija se i kašlje isključivo u maramicu (koju koristite samo jednom, naravno i ne bacate okolo, naravno) ili eventualno „u rame“. Neverovatno je koliko dece to ne zna, a roditelji ih i ne uče misleći da su mali. Ali dete koje zna da skroluje po tabletu i smartfonu, svakako treba da zna da pokrije maramicom usta i nos kad kija i kašlje, da opere ruke i bez opominjanja… Već od treće godine. A od školskog uzrasta i da obavi toaletu nosa fiziološkim rastvorom. I još nešto, dajte im primer. Drugačije ne ide. 🙂

Koliko god banalno izgledale ove mere, vrlo su efikasne. Pogotovo ako se redovno odmara i dovoljno spava. Lekari i medicinske sestre su Vam pravi primer. Iako okruženi sa milijardu različitih virusa, razbole se onda kad previše rade, dežuraju, menjaju smene, iscrpljuju se i fizički i psihički. Imajte razumevanja za one koji Vas leče i brinu o Vama. Možda je i njihovo dete ostalo sa temperaturom od 40 stepeni kod kuće, a oni su ipak tu kod Vašeg deteta. A ne kod svog. Moja deca kad su bila mala nikad nisu mogla ovo da razumeju. Ali su odrasli i sada im je sve jasno. Šta više, idu mojim stopama.

Nega deteta je apsolutno zadatak roditelja, pa i u ovo ludo vreme kada se radi od jutra do mraka. Nije lako, sve znam. Ali nema nam druge, nisu tražili da se rode, valja ih ljuljati.

Probajte da među tekstovima na mom sajtu pronađete onaj koji Vama treba i koji Vam odgovara OVDE:

Nega deteta kod prehlade i gripa

Majka meri detetu temperaturu

Simptomatska terapija kod prehlade i gripa

Bolesna devojcica brise nos

Zašto je tako teško dozirati lekove za temperaturu?

bolesna devojcica u krevetu i sirup

Sve u svemu…

Nemate kontakt sa Kinom ili nekim ko je putovao u Wuhan od početka ove godine? U tom slučaju Vam ostaju samo ovi „obični“ virusi. Očistite nos, perite ruke često, ne dodirujte nikad rukama lice i svemu tome naučite i Vašu decu. Izvedite ih u park umesto u šoping i ne brinite. Snažniji su oni nego što mi to mislimo.

Za sve ostale, tu su Info telefoni Ministarstva zdravlja 064 8945 235, Instituta „Batut“ 011 2684 566

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još