• Zdravlje

Cigareta vas ne smiruje nego vas čini depresivnim

Pušači imaju 70 odsto veće šanse da pate od depresije i anksioznosti, pokazala je nova studija.

Istraživači kažu da ostavljanje pušenja može pomoći ljudima da se bore protiv ovih problema i da poboljšaju svoje mentalno zdravlje.

Otkriveno je da rizik od tih problema kod osoba koje su pre više godina ostavile pušenje nije ništa veći nego kod ljudi koji nikad nisu pušili.

Studijom je obuhvaćeno 6.500 starijih od 40 godina. Otkriveno je da 18,3 odsto pušača pati od depresije i anksioznosti, u poređenju sa 10 procenata nepušača i 11,3 odsto bivših pušača. U poslednju grupu ubrajale su se osobe koje nisu zapalile cigaretu duže od jedne godine.

Stručnjaci kažu da je zabluda da cigarete smiruju.

“Naša studija je pokazala da ostavljanje pušenja poboljšava, ne samo fizičko, nego i mentalno zdravlje ljudi”, kaže vođa studije Robert Vest, profesor psihologije na Univerzitetu u Londonu.

Pušači misle da ih pušenje smiruje, ali ono zapravo povećava anksioznost i napetost. Kada zapale cigaretu, oni zapravo privremeno blokiraju stres izazvan nedostatkom nikotina u organizmu, što mešaju sa istinskim opuštanjem.

Međutim, na duge staze, stalni osećaj uskraćenosti za nikotin budi hroničnu anksioznost.

Inače, istraživanje obavljeno prošle godine pokazalo je da ostavljanje pušenja u takvim slučajevima može biti podjednako efikasno kao uzimanje antidepresiva.

 

AP Photo/Francois Mori

http://www.b92.net/

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najčitanije

Pročitaj još