Bol u vratu je tako čest, a ponekad i ukazuje i na neke bolesti

bol u vratu

Ko god radi za kompjuterom svakodnevno ili provodi puno vremena u jednoličnom položaju, zna za bol u vratu i koliko on može da bude neprijatan i da ograničava. Moderno doba nam je to donelo – kancelarija, sedenje za kompjuterom, malo slobodnog vremena, nedovoljno fizičke aktivnosti.

Jedini produkt cele te koncepcije jesu razna oboljenja. S druge strane, loše navike i loše držanje s godinama dovodi do toga da se stvore degenerativne promene, koje vode u razne bolesti. Ako se tome dodaju i genetske predispozicije, problemi su u najavi prilično sigurni.

Na koje bolesti kičme ukazuje bol u vratu

Sav stres i napetost kao da se lokalizuje samo u vratni deo kičme. Kad god smo pod stresom ili opterećeni prevelikim poslom i obavezama uopšte, u vratu se skuplja sve ono negativno što nas i u nekim slučajevima sprečava da normalno funkcionišemo.

Bol u vratu javlja se kada dođe do povrede, naglih pokreta i ušinuća, ali i kada postoji oštećenje pršljenova, odnosno diskova između njih, govori se o diskus herniji vrata. Takođe, među pacijentima vrlo je čest cervikalni sindrom, kao i išijas, koji mogu biti povezani sa diskus hernijom.

Diskus hernija vrata – simptomi koji ne mogu da zavaraju

Nije svaki bol u vratu znak da postoji diskus hernija. Za nju se najčešće vezuje bol koji se širi u ekstremitete (kod vratne diskus hernije bol se širi niz kičmu i ruku, a kod lumbalne diskus hernije bol zahvata nogu). Delovi tela koji su zahvaćeni ovim bolovima mogu biti zahvaćeni osećajem utrnulosti, kao i slabošću. Sve su to razlozi da se ode lekaru, fizijatru najpre, a zatim po potrebi i neurologu, da bi se proverilo da li je došlo do nekog oštećenja nerava.

Nekada samo vežbe, a nekada je neolhosna operacija

Lečenje diskus hernije zavisi od faze u kojoj se oboljenje nalazi. Veoma često se pacije ti jave onda kada je bolest napredovala i ne postoji način da se sa njom izbori osim operacije. Kada se na vreme krene sa lečenjem, i fizikalna terapija i promene u nekim navikama mogu da budu uspešne.

Osim što se piju lekovi protiv bolova kada oni postoje, prepisuje se terapija toplotom , strujom, magnetom, kao i kineziterapija. Vežbe i optimalna telesna masa se podrazumevaju – one moraju postati svakodnevica, jer u suprotnom fizikalna terapija nema značaja ni za rešavanje akutne faze, a kamoli na duže staze.

Pregledi kojima se utvrđuje diskus hernija

Kod mnogih pacijenata mora se uraditi niz pregleda da bi se ustanovio uzrok bola u leđima i vratu. Ono od čega se obično kreće jeste rendgenski pregled. Za nešto dublju analizu i dobijanje poprečnog preseka kičme radi se skener, dok se magnetna rezonanca koristi da se utvrdi tačno mesto diskus hernije kao i to da li su neki nervi pogođeni i, ako jesu, koji.

Zbog zračenja, CT i RG snimanje nije indikovano tek tako, pa se one rade u slučajevima kada nema druge. Fizijatar sa neurologom su ključni lekari, koji su zaduženi i za sprovođenje dijagnostike i za plan lečenja odnosno rehabilitacije.