10 namirnica za ojačanje imuniteta na potpuno prirodan način

zdrave-namirnice-voce

Bez obzira da li je proleće, leto, jesen ili zima, imunitet je nešto na šta bi svi trebalo da mislimo i da se trudimo da ga ojačamo pre sezone virusa i gripa.

Istina, svi se sete vitamina i brojnih preparata koji se intenzivno reklamiraju s početkom prvih hladnijih dana ili kada se razbole.

Ali zašto biste čekali reklame da vas podsete na sopstveno zdravlje?

Zar nije lakše raditi na zdravlju unapred i dočekati sezonu prehlada spremno?

Verujemo da se slažete da je ovo drugo bolja opcija. Šta više, svi ti vitamini i korisne materije koje jačaju vaš imunitet se nalaze u voću i namirnicama prirodnog porekla.

Dakle, nema razloga da bacate novac na hemiju kad možete da prođete mnogo zdravije i jeftinije sa onim što je već široko dostupno.

U nastavku vam donosimo pravu vitaminsku bombu, 10 namirnica koje su vam “na dohvat ruke”, a koje će ojačati imunitet na prirodni način.

  1. Citrusno voće

Citrusno voće je odavno poznato kao bogat izvor C vitamina. Sam C vitamin podstiče povećanje belih krvnih zrnaca, a ona su ključna u borbi protiv infekcija, virusa, itd.

Većina ljudi koristi ovo voće tek kada se prehladi umesto da ga koristi unapred da do prehlade ne bi ni došlo.

Šta zapravo spada u citrusno voće? Pa, to su plodovi poput limuna, pomorandže, klementine, mandarine, grejpfruta, limete, itd.

Naravno, postoji još voća koje spada u citrusno, ali ovo je veoma lako nabaviti, i ne košta puno.

  1. Crvena paprika

Ako ste pomislili da je citrusno voće jedini ili najveći izvor C vitamina, to zapravo nije tačno. Crvena paprika je izuzetan izvor vitamina C i u njoj ga ima više nego u nekim citrusnim plodovima.

Osim što je puna vitamina C, crvena paprika u sebi sadrži i beta karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A, a on je odličan za zdravlje kože i očiju.

  1. Semenke

Ako biste sada otišli do najbliže prodavnice zdrave hrane, veoma lako biste mogli da pronađete nekoliko različitih vrsta semenki.

Suncokret, bundeva, lan, čia, susam, papaja, kinoa, samo su neke od vrsta semenki koje su naravno lako dostupne u prodavnicama, a imaju izuzetan efekat ne samo na imunitet, već i na čitav organizam.

Uzmimo kao primer seme suncokreta. Ono je puno hranljivih materija, fosfora, magnezijuma, selena, vitamina B6 i E.

Vitamin E i selen su izuzetni i dokazani sastojci koji ojačavaju i održavaju imunitet tokom sezone virusa i prehlada.

  1. Orašasti plodovi

Poput različitih vrsta semenki, i orašasti plodovi nude bogat izbor, veoma su pristupačni, a pre svega zdravi.

Neki od najboljih izbora kada je imunitet u pitanju jesu orasi, bilo da je reč o domaćim, indijskim ili možda brazilskim, zatim bademi, lešnici, pistaći, itd.

Karakteristika orašastih plodova jeste da su oni bogat izvor proteina, vlakana i zdravih masnoća. Na primer, bademi su poznati da imaju dosta vitamina E u sebi a o njegovim svojstvima smo govorili ranije.

  1. Morski plodovi

Morski plodovi sasvim sigurno nisu često na meniju prosečnog čoveka. Istina, zavisi gde živite, ali generalna slika je takva.

Ipak, iako nisu često na meniju, to ne znači da ne smete da ih uvrstite već danas. Jedan od razloga može biti upravo pojačanje imuniteta, pre svega jer su ove namirnice izuzetno bogate cinkom.

Cink nije prvi na pameti kada se radi o jačanju imuniteta, ali zapravo je izuzetno važan jer utiče na pravilan rad imunoloških ćelija.

Naravno, preveliki unos cinka može imati i kontra efekat, odnosno slabljenje imunog sistema. Preporučena dnevna doza za odraslog muškarca je 11 mg, dok se za žene preporučuje 8 mg.

Namirnice iz mora koje su dobre za snažan imunitet jesu krabe, jastozi, dagnje, ostrige, školjke.

  1. Čajevi

Za razliku od nekih drugih zemalja gde je kultura ispijanja čajeva široko rasprostranjena i usađena u svakodnevni život, kod nas je malo drugačija situacija.

Čajevi su kod nas najčešće u asocijaciji sa prehladama i zimskim vremenom.

Ipak, nije loše popiti po koju šolju čaja čak iako ste potpuno zdravi jer na taj način preventivno delujete protiv virusa i bakterija.

Što se tiče dobrih čajeva kada je reč o imunitetu, svakako su to tradicionalni čajevi kod nas poput nane i kamilice, a u prethodnim godinama čajevi od kurkume, đumbira, korena sladića, hibiskusa, itd., pokazali su se delotvorno.

  1. Jogurt

Ukoliko možete da nađete domaći jogurt, ili neki od jogurta koji su običniji i približniji izvornom sastavu, poput grčkog jogurta, to je prava stvar za imunitet.

Za razliku od jogurta koji imaju dodate arome i zaslađivače, pravi jogurt napravljen po tradicionalnom receptu, izuzetno je bogat vitaminom D a on je izuzetan u jačanju imuniteta.

  1. Beli luk

Tradicionalni saveznik u borbi protiv infekcija, upala, virusa, prehlade, ali i za preventivu, jeste beli luk.

Ova namirnica se koristi u ishrani još od najranijih vremena i vekovima je poznat po svojim svojstvima. U belom luku se nalazi jedinjenje alicin koje je glavno u borbi za jači imunitet.

Osim toga, dokazano je da beli luk ima uticaja na kardiovaskularni sistem, posebno u snižavanju krvnog pritiska.

  1. Kurkuma

Ranije smo pomenuli čaj od kurkume, a sada moramo posebno da istaknemo dejstvo kurkume kao namirnice koja je izuzetna za celokupno zdravlje.

Kurkuma je od ranije poznata kao izuzetan, ali i gorak začin žute boje.

Iz ugla alternativne medicine, kurkuma ima dejstvo na razne upale, pomaže kod oštećenja mišića, borbe protiv artritisa, a otkriveno je da pruža snažnu podršku jačanju imunitetu i borbi protiv virusa zahvaljujući kurkuminu koji je glavni sastojak.

  1. Domaće voće i povrće

Na kraju, logično je pomenuti svo to domaće voće i povrće koje je toliko dostupno, a opet se možda i ne koristi u dovoljnoj meri.

Spanać, brokoli, karfiol, paradajz, krastavci, kupus, pomenuti beli i crni luk, zatim jabuke, kruške, breskve, šljive i sva ostala voća i povrća koja su nam bukvalno na dohvat ruke, predstavljaju izuzetan izvor vitamina i svega što je potrebno organizmu da se izbori sa virusima.

Možda često zaboravljamo na njih i tražimo rešenje u voću i povrću koje nije karakteristično za naše područje, ali je činjenica da su izuzetan izvor proteina, minerala, vitamina i generalno svih hranjivih jedinjenja potrebnih za snažan imunitet.