Martini protiv Martinija!

Podeli sa prijateljimaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone
Postaviću vam pitanje: znate li šta je Martini?
Verujem da će većina vas klimati glavom. Očekujem i da nekolicina odvažnih ustane i kaže – „Da, ja to stalno pijem!“. Međutim, isto tako očekujem i da su mnogi od vas u zabludi.

Nije mi cilj da ikoga vređam, ali tako se do sada više puta pokazalo u praksi. Nekoliko puta su me razni šankeri ubeđivali da se martini pravi tako što se izmešaju džin, vodka i biter lemon! Dešava(lo) se i da mi ljudi kažu – „Obožavam Martini! To je moj omiljeni koktel! Ima ga i u flaši, znaš?“ ili „Smućkaj mi jedan Martini Bjanko“.

Još uvek vam nije jasno o čemu pričam? Onda obavezno nastavite sa čitanjem!

Za nestrpljive: ukratko rečeno, dve različite stvari nose naziv – Martini. Poznati koktel. Kompanija koja se bavi proizvodnjom alkoholnih pića. Dve različite stvari, koje nemaju gotovo ništa zajedničko, osim naziva, alkohola i još jedne stvari o kojoj će biti par reči kasnije.

Kompanija Martini (i njihovi vermuti)

 Kompanijaelef-martini_bianco je osnovana 1863. godine u Italiji. Osnovali su je  Alesandro Martini, Teofilo Sola i Luiđi Rosi. Nakon Soline smrti, preostali vlasnici su kompaniju preimenovali u ”Martini & Rossi”. Među prvima su spoznali moć reklamiranja i marketinških kampanja, pa su vremenom stvorili jedan od najuspešnijih brendova na svetu. To je samo doprinelo produbljivanju zabune oko Martinija. U nekom trenutku postojanja kompanije ustalilo se ime ”Martini”, bez nastavka ”Rossi”, pa se, prirodno, taj naziv zadržao i na etiketama njihovih proizvoda.

Dobro, i šta oni proizvode? Po čemu su toliko posebni? U suštini, njihov najpoznatiji proizvod, od koga je sve i počelo, nije ništa drugo do – vermut. A šta je, sad, pa, vermut? Ukratko, vermut je dezertno (fortifikovano) vino sa oko 17% alkohola, u koje se, u procesu proizvodnje, potapaju razne biljke i začini. Kompanija Martini nije jedini proizvođač vermuta – vermut proizvodi veliki broj proizvođača širom sveta. I nekolicina proizvođača u Srbiji proizvodi vermut. Gore pomenuti Martini Bjanko (Martini Bianco) je, zapravo, samo ”bela” verzija vermuta, koju proizvodi kompanija Martini. Pored drugih pića, oni proizvode i crvenu verziju – Martini Rosso.

Martini koktel

Svejedno da li pravite Dry Martini, prateći originalan recept, tako što ćete pomešati džin i suvi vermut i dodati masline; Martini (sa istim sastojcima, ali sa malo više vermuta, ili sa običnim vermutom); ili, pak, Vodka martini (Vodkatini), u stilu Džejms Bonda, u kome ćete umesto džina sipati vodku – pravite Martini koktel. Barem neku od brojnih varijacija na temu.

Martini koktel je jedan od klasičnih koktela, a toliko je popularan da se koktelske, Y-čaše, često nazivaju i martini čašama.

Poreklo koktela nije sigurno, jer postoji više teorija o nastanku. Po nekim pričama, naziv potiče od naziva grada Martinez, u kome je koktel prvi put napravljen. Drugi izvori, pak, tvrde da je ovaj koktel prvi put smućkao barmen po imenu Martini, pa otuda i naziv. Po nekim pričama, naziv koktela potiče upravo od naziva kompanije – Martini. Šta je, zapravo, istina, verovatno nikada nećemo saznati.

elef-martinivsmartini

Ono što znamo je da postoji jedna sigurna veza između kompanije i koktela Martini – vermut. Kompanija Martini proizvodi vermute; vermut je jedan od obaveznih sastojaka koktela Martini. Priznaćete, ova činjenica samo doprinosi zabuni oko Martinija.

Naravno, možete sipati Martini vermut u vaš Martini koktel. Ali, takođe, možete upotrebiti i vermut bilo kog drugog proizvođača – u svakom slučaju će vaš koktel biti – Martini koktel.

Kao što se da videti iz priloženog, postoje mnoge razlike između Martinija u ovom ”duelu”, ali postoje i veze između njih, koje samo komplikuju stvari. Upravo zbog toga je i nastao ovaj članak – sa ciljem da pomogne. Sledeći put kada u kafiću želite da popijete čist vermut, slobodno se odvažite i naručite Martini Bianco ili Martini Rosso, ili koji god vermut želite da popijete. Ukoliko, pak, želite Martini koktel, tražite upravo to. Ako u koktel karti nema Martini koktela (što je gotovo nezamislivo), ili volite da popijete sopstvenu verziju Martinija, slobodno opišite recept barmenu – gotovo svaki kafić u ponudi ima džin i vermut. Potom se zavalite i uživajte u piću, napokon sigurni u to šta pijete.

Osnovni recept za Martini koktel:

•    45 ml – džina (ili vodke, za Vodka-Martini)
•    15 ml – (suvog) vermuta
•    1 ili 2 masline za dekoraciju

Sipati džin i vermut u čašu za mešanje, sa ledom, i promešati. Procediti u koktelsku čašu, dodati masline na čačkalicu i servirati.

Iako Džejms Bond voli promućkan, a ne promešan Martini, ovo je originalan recept. Mućkanje u šejkeru dodatno razblažuje piće (led se brže lomi/topi), a od mehurića vazduha, usled mućkanja, koktel je izvesno vreme zamućen.

Dejan Pejčić

 

 

Podeli sa prijateljimaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone

2 Responses to Martini protiv Martinija!

  1. Dragan says:

    Svaka cast, prijatelju. Bar da je vise ovakvih clanaka. Na kraju ne treba ni da se pita “any question?” – jer je sve potpuno jasno. Bilo bi dobro da je ovakav stil odomacen u nauci, politici, pravu, medicini…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *