ABORTUS – teška odluka?

Podeli sa prijateljimaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone

Svaki medicinski postupak, kao i abortus, nosi sa sobom rizik i mogućnost komplikacija. Zaštite se od neželjene trudnoće.

Abortus ili pobačaj predstavlja spontani prekid trudnoće odstranjenjem embriona ili fetusa iz materice. Može nastati zbog smrti fetusa, ili rezultira njegovom smrću. Nastaje i spontano, zbog komplikacija tokom trudnoće, ili se može izazvati. Pobačaj se mora dogoditi pre 28. nedelje trudnoće, pod uslovom da dužina ploda bude manja od 35 centimetara, a težina manja od 1.000 grama. Ovi uslovi nisu apsolutni, jer je u većini slučajeva plod ovih veličina sposoban za život. Društvena prihvatljivost pobačaja kao sredstva kontrole porasta broja stanovnika varira od perioda i od područja tokom cele istorije. U grčko – rimskom svetu, pobačaj je bio metod ograničavanja broja članova porodice. Sa pojavom hrišćanstva, pobačaj je bio strogo zabranjen, a oni koji su ga primenjivali rizikovali su da budu izopšteni iz crkve. Sve do 1951. godine, abortus nije bio regulisan posebnim zakonskim propisima. Važila je samo primena Opšteg krivičnog zakonika, kojim je abortus bio izričito zabranjen, a učiniocem krivičnog dela smatralo se ne samo lice koje izvršava abortus, već i žena nad kojom je izvršen. Od 1951 – 1959. Krivični zakon kao učinioca više ne tretira ženu nad kojom je pobačaj izvršen. Prvi propisi kojima se reguliše pravo na abortus pojavili su se 1952. godine kada je doneta Uredba za vršenje dopuštenog pobačaja. Danas je u mnogim zemljama namerni pobačaj zakonom dozvoljen, dok u drugim zakonodavstvo dozvoljava namerni prekid trudnoće, samo pod određenim uslovima: ako je ugrožen život majke, ako je trudnoća posledica silovanja ili incesta, ako se želi sprečiti rođenje deteta sa medicinskim problemima ili ako majka misli da ne može da podigne dete.

Abortus nije samo jednostavna medicinska procedura. Za mnoge žene predstavlja događaj koji promeni njihove živote usled značajnih fizičkih, emocionalnih i duhovnih posledica. Žene koje trpe posledice abortusa govore kako bi im bilo mnogo lakše da im je neko ukazao na sve činjenice i rizike abortusa.

Pobačaj se može izazvati različitim metodama. Upotrebom oštrih predmeta, fizičkom traumom, ispijanjem većih količina žive i još mnogim tradicionalnim metodama. Moderna medicina koristi lekove i hiruške tehnike za izazivanje pobačaja. Približan broj namernih pobačaja, izvedenih u 2003. godini, u svetu, iznosio je oko 42 miliona, što je pad prema gotovo 46 miliona pobačaja izvedenih 1995. godine. Danas, pravo na podnošenje zahteva za prekid trudnoće ima trudna, poslovno sposobna žena. Zahtev se podnosi odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi s dokazima da trudnoća nije prešla 10 nedelja i da prekid trudnoće neće neposredno ugroziti zdravlje žene. Uz zahtev je potrebno priložiti i lekarska uverenja.

Indikacije za prekid trudnoće, koja je starija su sledeće: 1. Medicinske – postojanje oboljenja, koje bi moglo ozbiljno ugroziti zdravlje i život žene, 2. Etičke ili pravne – trudnoće uzrokovane silovanjem ili obljubom nad nemoćnom ili maloletnom osobom, obljuba zloupotrebom službenog položaja i incest, 3. Eugenčko – biološko – genetički faktori, koji oštećuju plod, oboljenje majke od rubeole, nepodudarnost krvnih grupa, 4. Socijalne – loše materijalno stanje, veći broj dece, vanbračna trudnoća. Po zakonu abortus vrši lekar/ka specijalista/kinja u zdravstvenoj ustanovi, koja raspolaže odgovarajućom medicinskom opremom.

RIZICI I KOMPLIKACIJE

Svaki medicinski postupak, kao i abortus, nosi sa sobom rizik i mogućnost komplikacija. Procenat rizika komplikacija kod abortusa u prvom tromesečju je 1%. Što je trudnoća starija i procenat komplikacija koje se mogu javiti nakon abortusa je veći. Komplikacije se javljaju u prvih nekoliko dana posle prekida trudnoće. Rizici su sledeći:

  1. Infekcija – jedna od najčešćih komplikacija. Pored korišćenja sterilnih instrumenata i antiseptika, postoji mogućnost da bakterije dospeju do materice. Dolazi do visoke temperature, bolova u stomaku. Ako se ne leči, može prouzrokovati ozbiljna oboljenja, sterilitet, pa i smrt.
  2. Zaostalo tkivo – pošto lekar koji izvodi abortus ne može da vidi unutrašnjost materične duplje, može se desiti da u materici ostane izvesna količina tkiva ploda ili posteljice. Znaci su: jako krvavljenje koje traje više od 3 nedelje, izbacivanje komada zgrušane krvi, jaki grčevi… Ponekad se daju lekovi koji izazivaju kontrakcije mišića materice i izbacuju preostalo tkivo. Druga mogućnost je uklanjanje tkiva postupkom aspiracije ili kiretažom.
  3. Perforacija – dolazi do perforacije ukoliko instrument probije zid materice. Veći rizik postoji u poodmakloj trudnoći, nego kod abortusa u prvom tromesečju. Ako je žena budna, osetiće oštar bol ili grč. Ako abortus nije završen pre perforacije materice, biće završen kasnije u bolnici.
  4. Krvavljenje – jako krvavljenje iz materice u toku abortusa i posle njegovog završetka se najčešće dešava kod abortusa koji se rade u trećem tromesečju trudnoće. Ponekad prekomerno krvavljenje može biti znak zaostalog tkiva, perforacije ili nemogućnost materice da se kontrahuje (skupi).
  5. Cepanje cerviksa – kod abortusa koji se rade u drugom tromesečju trudnoće, veća je mogućnost da dođe do povrede, cepanja grlića materice. Može se desiti da žena ne oseti povredu koja se dogodila, ali je lekar mora obavestiti i uneti podatke o povredi u njen zdravstveni karton. Manji rascepi zarastaju i bez lečenja, dok ozbiljnije povrede zahtevaju šivanje.
  6. Neuspeo abortus (nastavljena trudnoća) – retko se dešava da nakon čišćenja materične duplje, žena i dalje bude trudna. Verovatnije je da se ovo dogodi u ranoj trudnoći, manje od 4 nedelje nakon začeća, 6 nedelja od prvog dana poslednje menstruacije. Neophodno je da se tkivo iz materice odmah nakon abortusa ispita, da bi se utvrdilo da li je svo tkivo izvađeno. Delimično obavljen prekid trudnoće se dešava u situacijama kada je plod kompletno promašen ili kada je u pitanju višestruka trudnoća, pa jedna beba bude uklonjena, a druga ne. Ako do ovoga dođe, znaci trudnoće su i dalje prisutni, a abortus se mora ponoviti kroz nedelju dana.
  7. Postabortalni sindrom (krv u materici) – Do ove komplikacije dolazi kada se materica ne kontrahuje normalno, pa se krv zadržava u materičnoj duplji ili kad zgrušena krv blokira izlaz. Nakupljena krv pojačava bol, grčeve I izaziva mučninu.

Devojka na razne načine može sprečiti neželjenu trudnoću. Uzimanjem kontraceptivnih pilula, koje vam može preporučiti vas ginekolog, u razgovoru sa njim dobićete one koje su najbolje za vas. Korišćenjem zaštite tokom odnosa možete sprečiti ne samo trudnoću, već i polno prenosive bolesti koje vam kasnije mogu predstavljati veliki problem prilikom začeća. Pilula za „jutro posle“ se smatra sredstvom za kontracepciju i jedan je od načina za najraniji abortus. One ne sprečavaju začeće, već onemogućavaju impantaciju embriona u zid materice, što znači da već započeti život ne može da se nastavi.

Abortus može ostaviti trajne štetne posledice po reproduktivno kao i psihičko zdravlje majke, pa se onda rađa nemogućnost začeća kada želja postoji. Valja misliti i o duševnom zdravlju majke nakon sprovedenog abortusa. Dolazi do trauma, depresije, pa čak i suicidnog ponašanja…
Na kraju, dobro razmislite želite li abortus. Da li ćete tokom celog života nositi u sebi misao da ste ubili jedan život? Ukoliko se osvrnemo oko sebe, možemo da primetimo puno žena koje iz zdravstvenih razloga nikada neće biti u prilici da osete čari trudnoće, a vi ste neplanirano zatrudneli… ukazala vam se prilika da budete majka. Uraditi abortus, biti roditelj detetu ili ga dati na usvajanje – svaka opcija nosi posledice koje će trajati čitav život. Odlučite same! Imate pravo da znate sve svoje opcije i dosta informacija koje mogu imati uticaja na vašu odluku, da li da uradite abortus ili ne. Zapitajte se…

Jovana Mitrović

http://www.izaberizivot.org.rs/
http://sr.wikipedia.org

Podeli sa prijateljimaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *